Jeseni 2014 smo v koprodukciji s Studiem Virc snemali dokumentarec Hribovci pod krilom. V nedeljo 14. junija 2015, se bo film prvič predvajal na TV Slovenija 1 ob 22:35. 

Utrinek s snemanja: nad 3000 metri v Dolomitih je zrak redkejši...

Utrinek s snemanja: nad 3000 metri v Dolomitih je zrak redkejši...

sinopsis

Aleš Kunaver, eden največjih slovenskih alpinistov vizionarjev, je leta 1984 umrl v helikopterski nesreči pri Blejski Dobravi med poletom na Triglav. Le tri leta zatem je njegova hči Vlasta skupaj s partnerjem Sandijem Marinčičem po spominski smeri Aleša Kunaverja splezala na 7120 m visoki himalajski Trisul. Z jadralnimi padali sta poletela z vrha, s tem pa je Vlasta postavila ženski svetovni višinski rekord v gorskem letenju, ki še do danes ni bil presežen. Njun najstarejši sin Primož nadaljuje družinsko tradicijo in kljub hipoteki dedkove zračne nesreče postaja izkušen jadralni padalec.

Vlasta in Sandi že več kot dve desetletji tudi sama razvijata in izdelujeta jadralna padala in vzgajata nove generacije t.i. turnih jadralnih padalcev, ki se z lastnimi močmi peš povzpnejo na vrhove gora, z njih pa poletijo kot ptice – v najčistejši obliki, neslišno, na lastni “pogon” in upravljanje.

V tem času sta Vlasta in Sandi s svojimi letalskimi podvigi pomikala meje, ki niso bile vedno razumljene, zato so se vmes dogajali tudi začasni odvzemi licenc in prepovedi letenja.
Epilog zgodbe se razvije v razmišljanja o osebnih motivacijah in tveganju, na drugi strani pa o zapiranju gorskega sveta s strani določenih birokratskih elit in interesov, ki odločajo, kaj je primerno početje v občutljivem gorskem okolju.

V ozadju filma tako teče opozarjanje, da so v slovenskih narodni zavesti gore in gorništvo arhetipski in ključen del, ki zato ostaja konzervativen, nedotakljiv. Nestandardne in nove prakse se zato sprejemajo z velikom odporom in nezaupanjem, podobno, kot se je pred sto leti javno obsojal alpinizem kot neodgovorno in škodljivo početje...

Hribovci pod krilom, dokumentarna oddaja

Režija: Jaka Šuligoj
Scenarij: Boštjan Virc
Strokovni sodelavec pri scenariju: Anže Čokl
Direktor fotografije in snemalec: Andrej Virc
Snemalec v zraku: Anže Čokl
Nastopajo: Sandi Marinčič, Vlasta Kunaver, Primož Marinčič, Anže Čokl, Simeon Klokočovnik, Gregor Malenšek, Dušica Kunaver, dr. Peter Skoberne

Produkcija: 
Studio Virc za RTV Slovenija, november 2014

V sodelovanju:
Freeapproved Adventure Film Productions

Producenta: Boštjan Virc, Anže Čokl




Comment