Zgodba rekonstrukcije Bivaka II na Jezerih se je nesrečno končala. Nismo vrgli puške v koruzo in za že skoraj povsem izdelani tja-namenjen čudovit bivak izbrali alternativno lokacijo. Lepotec je nadomestil (stari) bivak pod Skuto na 2045 m in stoji v osrčju Kamniških Alp.

Bivak pod Skuto

V visokogorju Kamniško Savinjskih Alp na izpostavljeni lokaciji je zrastlo novo zatočišče - Bivak pod Skuto, ki je nastal ob sodelovanju OFIS arhitekti, AKT II iz Londona, ŠD Freeapproved, PD Ljubljana Matica ter Univerze Harvard.

Novi bivak pod zvezdnatim nebom.

Novi bivak pod zvezdnatim nebom.

Bivak pod Skuto - cena

Bivak je bil zasnovan na osnovi studija znotraj Šole za arhitekturo Univerze Harvard iz Bostona, ZDA, kjer so ameriški študentje pod mentorstvom Roka Omana in Špele Videčnik (OFIS Arhitekti) jeseni 2014 pripravili štirinajst projektov bivakov v slovenskih gorah. Pretežni del finančnih sredstev tega edinstvenega mednarodnega visokogorskega projekta v slovenskih gorah so prispevali sponzorji in donatorji iz tujine.

Bivak ob poznopopoldanskem soncu

Bivak ob poznopopoldanskem soncu

Projekti v visokogorju predstavljajo poseben izziv arhitektom, statikom in oblikovalcem. Razmere, ki jih pogojujejo veter, sneg, nevarnost plazov, razgiban teren, pripekajoče sonce in divji viharji narekujejo posebne arhitekturne oblike in zasnove konstrukcije. Bivak je objekt, ki predstavlja prvinsko obliko, simbol zavetja. Namenjen je začasnemu zatočišču pred slabim vremenom, kot počitek ob izjemno napornih plezalnih ali pohodnih turah in podobno. 

Arhitekt

Špela Videčnik, arhitektka, na vprašanje o tem kaj dela visokogorske objekte tako posebne in zahtevne pojasnjuje: “Oblikovanje interjerja narekuje skromnost, ki je povsem podrejena funkciji, saj mora v minimalnem prostoru zagotavljati zavetje in prenočišče tistih, ki se vanj zatečejo. Zunanjo obliko in izbor materialov pa pogojujejo ekstremne razmere v visokogorju.”

Pogled z bivaka pod Skuto proti jugu

Pogled z bivaka pod Skuto proti jugu

Na osnovi tradicionalnih slovenskih alpskih arhitektur, stavbnih elementov, materialov, struktur in oblik so študentje pripravili različne koncepte. Izbrana je bila različica, ki najbolje povzema karakter strme dvokapnice, ki označuje številne tradicionalne lesene gradnje v slovenskih gorah. 

Oblika in nekateri detajli so bili glede na nasvete Anžeta Čokla ter statika delno spremenjena in prilagojena konkretni rabi, zahtevnim razmeram ter boljši funkcionalnosti. 

Bivak pod Skuto - Razgled iz spalnice in v dolini čudovita Kamniška Bistrica

Bivak pod Skuto - Razgled iz spalnice in v dolini čudovita Kamniška Bistrica

Da mora bivak v neokrnjeni visokogorski naravi slediti tudi določenim nenapisanim pravilom, Rok Oman, arhitekt, dodaja: “Lega v visokogorju narekuje spoštovanje naravnih danosti. Objekt mora biti fiksiran tako, da se skala in teren ohranjajo in čim manj poškodujejo. Izbor materialov, barv in struktur mora slediti naravnemu ambientu v katerem se objekt nahaja.”

Pogled na bivak pod Skuto v smeri proti severu

Pogled na bivak pod Skuto v smeri proti severu

Bivak sestavljajo trije moduli. Vhodni modul je namenjen vstopu, spravilu opreme ter s priročnim pultom pripravi obroka. Srednji omogoča spanje in je s klopmi hkrati tudi prostor za druženje. V zadnjem je pograd namenjen izključno spanju. Z obeh strani se preko panoramskega stekla odpira prelep pogled v dolino Kamniške Bistrice in na severni strani na Skuto in okoliške gore.

Sodoben bivak pod Skuto ob poslavljanju dne

Sodoben bivak pod Skuto ob poslavljanju dne

“Kljub majhnosti iz vidika načrtovanja, logistike ter umestitve,” pripominja Špela Videčnik, “je bil  projekt bivaka zahteven izziv za vseh preko 50 sodelujočih, povečini strokovnjakov, ki imamo izkušnje z gradnjami v bistveno večjih merilih.”

Skoraj vsi udeleženci so na projektu sodelovali na prostovoljni bazi s spoštovanjem in ljubeznijo do slovenskega visokogorja, katerih želja je, “da bo novi bivak planincem dolga leta odlično služil in da bodo skrbni, saj bo le tako bivak ostajal v enaki popolnosti.”

POZOR: Za aktualne podatke o tem, kdaj bo bivak odprt in primeren za uporabo - glej tukaj oziroma spremljaj strani AO Ljubljana Matica, ki z bivakom upravlja.

Sodelujoči in sponzorji pri projektu

Mentorja in arhitekti:
Rok Oman in Špela Videčnik, OFIS arhitekti

Študentje oblikovalci, Harvard GSD:  
Frederick Kim, Katie MacDonald, Erin Pellegrino

Inženiring in svetovanje:
Anže Čokl, Freeapproved

Sodelujoči s strani OFIS arhitekti:
Andrej Gregorič, Janez Martinčič, Vincenzo Roma, Andrea Capretti, Jade Manbodh

Zasnova statike:
AKT II, London, UK
Hanif Kara
Edward Wilkes

Zasnova statike – izvedbeni del:
Milan Sorč

Zasnova opne (Oko-Skin):
Rieder Smart Elements, Austria
Wolfgang Rieder
Matthias Kleibel

Zasteklitev: 
Domen Komac, Guardian, USA

Predstavnika oskrbnika bivaka:
Matevž Jerman
Davor Rozman

Glavni izvajalec: 
Permiz d.o.o., Slovenija
Boštjan Perme

Sidranje:
Hilti, Slovenija
Izračuni: Janez Zefran, Igor Kogovšek

Odstranitev starega bivaka, priprava podlage ter montaža:
Alpinistični odsek Ljubljana Matica, Višinska dela Orti
Matevž Jerman, Jernej Ortar, Blaž Ortar, Davor Rozman, Nataša Vodopivec, Matevž Kastrin, Boris Mance, Boris Bokavšek, Luka Klemenčič, Žiga Ašič, Jernej Knop, Anže Klarič, Uroš Grilj, Marko Granda, Boštjan Oblak

Helikopterski prevoz in piloti:
Tomaž Perše, Primož Pintar, Andrej Grošelj, Peter Smrkolj

Montaža in vpetje tovora na helikopter:
Gorska reševalna služba - postaja Ljubljana
Brane Žorž, Tadej Mrak, Bojan Goli

Fotografije: 
Anže Čokl in OFIS arhitekti

Video: 
Anže Čokl
Aleš Gregorič 

Zahvala

Harvard University Graduate School of Design ter dekanu Mohsen Mostafavi in predstojniku Iñaki Ábalos, ki je omogočil raziskavo znotraj studia ter vsem ostalim sodelujočim študentom: Myrna Ayoub, Oliver Bucklin, Zheng Cui, Lauren McClellan, Michael Meo, Nadia Perlepe, Elizabeth Pipal, Tianhang Ren, Xin Su

Posebna zahvala sponzorjem in donatorjem: 

  • Rieder Smart Elements, Maishofen, Austria

  • AKT II, London, UK

  • OFIS arhitekti, Ljubljana, Slovenija

  • Guardian Europe, Luxemburg

  • Freeaproved, Slovenija

  • PD Ljubljana Matica

  • Hilti, Trzin, Slovenija

  • Ravago, Štore, Slovenija

  • PGM Hotič, Slovenija

  • Višinska dela Orti

  • Gorska reševalna služba - postaja Ljubljana

  • Helikopterska enota Slovenske vojske

Anketni vprašalnik

Ker načrtujemo še nekaj posodobitev bivakov v slovenskih gorah, nam bi veliko pomenilo vaše mnenje! Veseli bomo odgovorov na spodnja vprašanja in morebitnih predlogov. Hvala!

Rezultati ankete

Rezultati po prejetih odgovori do vključno 22. avgusta 2015, N = 804.

Katera trditev vam je bližje?

A = Bivaki bi morali biti zelo asketski, brez vsakršnega udobja (blazin, oddej, ipd.), vendar kvalitetno grajeni in funkcionalni (nudit zgolj zatočišče); B = Bivaki bi morali biti opremljeni z dekami, blazinami in gorilnikom (nudit več udobja)

Kakšen se vam zdi nov Bivak pod Skuto?

A = Fantastičen. Najlepši kar jih poznam.; B = Moderen in lep. Paše v hribe.; C = Ni mi všeč. Neprimeren za gorski svet.

To, da so bivaki pri nas brezplačni in odklenjeni, se vam zdi...

A = Edino pravilno, namenjeni so nujnim primerom kot zatočišče; B = Neumnost; bivaki bi morali biti pod ključem in tako preprečevati "brezplačna daljša počitniška bivanja"; C = Bivaki bi morali biti odklenjeni, upravniki in pristojni organi pa poskrbeti za "pregon počitnikarjev"

Kako pogosto spite v bivakih?





1 Comment