Hudičev steber in vstajenje od mrtvih

Leto 2023 mi bo v spominu ostalo (žal tudi ali pa predvsem) po nesreči in poškodbah ter posledični začasni delni ohromljenosti, ki me je prikovala v posteljo in pozneje v (pre)počasnem tempu ponovnega učenja hoje na Soči nazaj “v življenje” kot ga poznam. Vnovičen opomnik kako samoumevno se nam zdi zdravje, ko smo zdravi… Neizmerno hvaležen vsem vpletenim, ki so mi pomagali “vstati” in se iz plazilca vnovič vzravnati in migati se tako po (pre)dolgem času spet oglašam.

Z nekaj vmesnimi gibanji po gorah v zadnjem obdobju sem se po vseh teh dolgih mesecih toliko sestavil, da sem se s prijateljema Rokom in Lukatom odločil ponovno preskusiti v klasiki, kjer sem zaradi nenadne spremembe vremena in silovite nevihte pred skoraj natanko 20. leti tik pred vstopom obrnil in bežal proti dolini.

Hudičev steber, severozahodna stena (V-, 600 m) - SKICA, OPIS IN OPREMA

Smer po Hudičevem stebru je markantna linija čez mogočen osrednji del stebra, ki ga navidzeno še bolj izpostavi Hudičev žleb na njegovi vzhodni strani. Zaradi velikosti severnega ostenja gore od daleč steber niti ne izgleda tako prominenten, a le do trenutka, ko pod njim dejansko stojiš. Bleščeče svetlo sive apnenčaste barve vabijo k vzponu in dejansko je skala v večjem delu smeri sorazmerno dobra, mestoma celo odlična. Izrazito slaba je le mestoma in zlasti v delu na koncu dolge prečnice v levo, ko smer po nekaj metrih naravnost navzgor zavije v desno. Ta prehod je siten, varovanje ni najboljše in terja nekaj dodatne pozornosti.

Še opomba pred nadaljevanjem branja - ker sem v zapisih pred našim vzponom bral in od prijateljev slišal, da orientacija ni bila povsod lahka in da so marsikje zalutali, sem povsem na dnu objave prilepil še fotografije poteka smeri kot smo jo plezali mi in to označil na nekaj fotografijah, kar bo morda komu v pomoč, če se izgubi. S tem bo del alpinistične avanture gotovo izpuhtel, zato ogled fotografij priporočam le tistim, ki v smeri tavajo in iščejo prehode ali so smer že preplezali :)

DOSTOP - Hudičev steber

Blizu koče na Gozdu smo pričeli jutranji tlako in do pod stene udobno dostopili po Hanzovi poti. Vsakič znova navdušeno ugotavljam kako so nekoč odlično znali poiskati prehode v stenah in poiskali “peš” prehod na vrh… Po tej “urejeni bližnjici” smo tako prišli do pod stene, kjer so nas v steni pričakale tri naveze, pod steno lučaj od vstopa pa dve klobasi dreka s spremljajočim vonjem.

Sprva smo se morebitne gneče ustrašili in že razmišljali o alternativah, a se je časovno zelo lepo izšlo.Ko smo se uredili in pripravili na plezanje, je namreč zadnja od treh navez ravno pričenjala s tretjim raztežajem in tako smo tudi mi potipali skalo…

Vzpon čez Hudičev steber - fotografije

Fotografije si sledijo v kronološkem vrstnem redu in v celoti (z izjemo zadnjih dveh raztežajev) sledijo avstrijski skici, ki je prav tako objavljena na koncu objave. Zadnja dva raztežaja smo sledili logičnim prehodom, ki ustrezajo opisu iz Miheliča.

oprema

Poleg osnovne alpinistične opreme smo s pridom uporabili tudi nekaj metuljev manjših velikosti do vključno 0,75 BD. Dodatnih klinov nismo zabijali ali izbijali, varovališča smo, kjer se nam je zdelo potrebno dodatno zavarovali z metulji.

Našli in izbezali smo tudi metulja Omega Pacific. Kdor ga pogreša naj se oglasi :)

označen potek smeri na fotografijah

Klik na fotografijo poveča.

Skica smeri Hudičev steber

Skica smeri Hudičev steber (vir: www.bergsteigen.com).

1 Comment