Prejšnji teden je CNN poročal o Bivaku pod Skuto. Enako zanimivo kot tri minute trajajoča videoreportaža o minimalističnih objektih v gorskem okolju ter konkretno o Bivaku pod Skuto, je presenetil hiter in preprost postopek odkupa oziroma licenciranja fotografij.

Bivak pod Skuto podnevi

Bivak pod Skuto podnevi

Odkar pomnim s tujino vselej lahko vse uredim po e-pošti oziroma elektronsko. Doslej najbolj preprost je bil GoPro, proizvajalec malih POV kamer, kjer so za odkup video posnetkov vselej poslali elektronsko formo v (elektronski) podpis in to je zadostovalo. Slovenska produkcija je navadno bolj "zahtevna" v smislu birokracije in papirjev, saj za odkup AV del zahtevajo podpisane pogodbe, izpolnjene obrazce, fotokopijo osebnega dokumenta in še kaj, vsekakor pa brez tiskanja in papirja ter sprehoda do Pošte Slovenije ne gre.

Bivak pod Skuto ponoči pod zvezdami.

Bivak pod Skuto ponoči pod zvezdami.

CNN je bil zato pravo presenečenje. Kot globalno ena najbolj prepoznanih in vsekakor največjih medijskih hiš na planetu, sva si z njihovo producentko za celoten postopek licenciranja izmenjala vsega skupaj pet emailov, vključno s kontaktnim obrazcem za prvi stik, ki so ga z menoj vzpostavili prek anzecokl.com. Zanimivo je opazovati to različno hitro "tranzicijo" s papirja v elektronske medije in razlik v birokratskih zahtevah, ki so si (očitno) tako zelo različne od države do države...


Comment