FREEDOM: Boundless Sky (Svoboda: Neskončno nebo) je kratka filmska pripoved o osebnih strahovih in navidezno nepremagljivih ovirah, ki si jih ljudje postavljamo samim sebi. In je zgodba o doživetjih ter svobodi divjega gorskega okolja Alp.

Letos ob koncu poletja, še posebej med vožnjo proti jadranju, sem si spet zaželel posnet kakšen filmček za lastno veselje. V tistem trenutku še vedno brez konkretne zamisli o čem točno naj bi film sploh govoril, sem težil celo sorodnikom, da bi dobil nabor iztočnic...

V resnici se mi je bila misel porodila že kak mesec prej, a sem o njej ob kopici dela na drugih projektih razmišljal bolj površinsko. A ko se je vsidrala v možganih, poti nazaj ni bilo več. Dozorela je ideja o filmu, ki bi bil vsaj malo navdihujoč, nekaj na temo svobode in inspiracije, ki jo (predvsem meni osebno) predstavljajo gore in gorsko okolje.

Ena stvar je vodila k drugi in tako sem se nekega večera usedel pred računalnik (kot da se sicer ne :)) in se lotil pisanja teksta. Ves čas mi je v glavi resoniral nek takrat še nepoznan globok moški ton in z njim pred seboj sem sestavljal tudi tekst. Ker mi je prevajati iz slovenščine v angleščino težje, kot preprosto pisati in razmišljati po angleško, sem tekst že v kakšni uri nekega poznega večera spisal in šel spat.

Prihodnji dan sem tekst prebral znova, ga malce modificiral, skrajšal in popravil napake. Poslal sem ga društvenemu kolegu Nejcu Štebetu, ki mu zadnjega pol leta od avantur v Patagoniji kar pogosto težim. Je eden tistih zagnanih prijateljev, ki mu nič ni odveč, povečini vedno najde čas in ga podobno kot mene tudi veliko (različnih) stvari zanima. Presenetljivo pozitiven odgovor mi je vlil upanja, da z zgodbo morda še nekaj bo in predprodukcija se je lahko pričela.

Pomočnika in člana Freeapproved - Rok in Robi sta pomagala s transportom opreme, hrane in pijače ter z najbolj pomembnim za uspešen dan: odlično družbo!

Pomočnika in člana Freeapproved - Rok in Robi sta pomagala s transportom opreme, hrane in pijače ter z najbolj pomembnim za uspešen dan: odlično družbo!

Z Aljažem Salkičem, mojstrom obvladovanja krila v vseh položajih in na vseh terenih ter maestrom montaže :) sva se že pred časom, ko sva sopihala na jutranjo dirko na Stol, pogovarajala, da bi nekoč posnela oziroma naredila film, ki bi bil nekaj več kot še ena avantura na sončen dan. V resnici sem se slednjega naveličal pred časom in zato tudi drastičen upad objav teh mojih sicer številnih krajših "vikend filmčkov"... Posnel in zmontiral ter objavil sem jih preko 300, ampak mi enostavno niso več predstavljali ne izziva ne zadoščenja.

Zakulisje s snemanja

Tokrat sem si zaželel v svojem hobi programu nekaj malo drugačnega, nekaj za kar se je splačalo malo bolj razgibat možgačke. Tudi Aljaž je bil zelo zagnan in ni ga bilo potrebno dolgo prepričevati, da se filma čimpreje lotiva.

V zadnjem tednu septembru sva računala na en ali dva snemalna dneva, potem pa zaradi vremena in smole z nedokončanim prototipnim padalom snemanja zaključila v dveh in pol. Kot je že v navadi, je najtežje počakalo na zadnji dan, ko smo se skupaj z Rokom in Robijem odpravili v breg in otovorjeni kot živina sopihali v klance naših čudovitih gora.

Lovili smo dobesedno zadnje minute, saj je bila vremenska napoved vse prej kot obljubljena, oblaki so z zahoda že (delno) zastirali nebo. Toda časa za prelaganje na drug termin nismo več imeli, saj so bile napovedane snežne padavine in izrazita ohladitev. Hiteli smo in pri tem delali napake, kar je bila dragocena izkušnja za prihodnjič! Za tovrstno snemanje hitenje in bližnjice niso dopustne.

Za las smo ujeli še zadnje kadre, ko se je sonce naposled skrilo za oblak, veter se je okrepil, moji prsti pa so nemudoma otrdeli. A dan je bil za nami, material na varnem in zadovoljni smo se vrnili pod megleno pokrovko. Pričela se je montaža, predelave, popravki in še enkrat popravki - in končni izdelek je tu.

Zahvala še enkrat vsem sodelujočim ter Mihovemu domu na Vršiču za gostoljubje in improvizirano učilnico!

V letošnji zimski sezoni hobi programa imam željo posnet še dve epizodi serije Freedom. Seveda z željo, da ne ponovimo napakic in da bodo končni izdelki lepši.

O avtorjih filma

Freeapproved Adventure Film Productions predstavlja
FREEDOM: Boundless Sky
v filmu Anžeta Čokla in Aljaža Salkiča

Scenarij, režija in kamera: Anže Čokl
Montaža in zračni posnetki: Aljaž Salkič
Pomoč na terenu: Robi Jesenko in Rok Merhar
Spiker: J. Allison
Glasba: Audiojungle

Potek teh in ostalih avantur redno objavljam na svojem instagram profilu ...

Najnovejše na instagramu

Comment