Viewing entries in
Opinions

Kako pomembno je v gorah dobro videti?

Comment

Kako pomembno je v gorah dobro videti?

Zaskrbljen ugotavljam, da mineva že polnih 10 let odkar sem si dal lasersko odpravit dioptrijo. Bolj kot kdajkoli prej, se v teh letih in zaradi slabih izkušenj izpostavljanja soncu zavedam škodljivih UV žarkov, ki so zlasti v gorah, kamor rad zahajam, še posebej škodljivi. Tako za kožo kot oči.

Comment

Devetdeset let skrivnosti plezalnih čevljev in Adam Ondra

Comment

Devetdeset let skrivnosti plezalnih čevljev in Adam Ondra

Kot da bi najintimnejši vpogled v razvoj in proizvodnjo plezalnih čevljev ne bil dovolj, mi je že tako lep konec tedna popestrilo še plezanje z mojstrom vertikale Adamom Ondro... Ob vstopu v proizvodnjo halo La Sportive sem pričakoval močan vonj po kemiji in lepilu ter zgarane in zgubane ženice povešenih pogledov za tekočimi trakovi in šivalnimi stroji. V resnici pa sem obnemel vonjal z lepilom maskiran Chanel N°5 in brhke mladenke v pajkicah z globokimi dekolteji in iPodi v ušesih. Nasmejane so rezljale gumo in jo s skrbno negovanimi nohti napenjale na čevlje na stojalih.

Comment

Prve plazovne informacijske table v Julijskih Alpah

Comment

Prve plazovne informacijske table v Julijskih Alpah

V smučarsko eni najbolj erotičnih sezon, ko sem si v visokih gorah Alp prismučal več kot 150.000 višinskih metrov prvovrstnega pršiča, se nama je s Klemnom iz športne trgovine ActionMame, porodila ideja o dobrem delu, ki bi pripomogel k varnosti zimskih obiskovalcev gora Slovenije. Povezal sem se še z vsestranskim strokovnjakom in društvenim kolegom Jako Ortarjem in ideje so začele preraščati v realnost.

Comment

Gorska reševalna zveza Slovenije in ozadje filma

Comment

Gorska reševalna zveza Slovenije in ozadje filma

Nov predstavitveni film Gorske reševalne zveze Slovenije! Reševalci v stiski pomagajo ljudem, ki jih pokličejo na pomoč. Med opravljanjem tega plemenitega prostovoljskega poslanstva nosijo svojo glavo naprodaj, saj se izpostavljajo nevarnostim, ki pretijo na njih tekom reševanja. Vse to počno prav vse leto - v vseh letnih časih, ob vseh delovnih in dela prostih dneh, osebnih in ostalih praznikih, ne glede na uro in še najpogosteje v slabem vremenu in izjemno zahtevnih razmerah. Tako kot pri tistih, ki reševalce pokličejo na pomoč, tudi pri reševalcih doma težko pričakujejo njihov varen povratek...

Comment

CNN o Bivaku pod Skuto

Comment

CNN o Bivaku pod Skuto

Prejšnji teden je CNN poročal o Bivaku pod Skuto. Enako zanimivo kot tri minute trajajoča videoreportaža o minimalističnih objektih v gorskem okolju ter konkretno o Bivaku pod Skuto, je presenetil hiter in preprost postopek licenciranja...

Comment

Bivak na Prehodavcih

9 Comments

Bivak na Prehodavcih

Večinoma v gorah spim v spalni vreči pod milim nebom. Tokrat pa sem bil namenjen v bivak na Prehodavcih in v trenutku, ko sem odprl vrata, doživel šok! Kaj s(m)o obiskovalci gora v Sloveniji res take svinje?!

9 Comments

Premikanje meja

Comment

Premikanje meja

Meja med tradicionalisti in športnimi plezalci je vse bolj zabrisana. Če je še pred letom dni drobna blondinka s čvrsto zadnjico in velikimi očmi drgnila plastiko v zavetju varne dvorane, naslednje poletje ponovi eno najtežjih klasično opremljenih smeri v Alpah. Suhljat deček, ki mu ravno poganjajo prve puhaste brčice pod nosom, pa v enem dnevu opravi z več najtežjimi smermi daleč naokoli. Na pogled!

Comment

Nov bivak pod Skuto

1 Comment

Nov bivak pod Skuto

Zgodba rekonstrukcije Bivaka II na Jezerih se je nesrečno končala. Nismo vrgli puške v koruzo in za že skoraj povsem izdelani tja-namenjen čudovit bivak izbrali alternativno lokacijo. Lepotec je nadomestil (stari) bivak pod Skuto na Malih podih na 2070 m in stoji v osrčju Kamniških Alp.

1 Comment

Rekonstrukcija Bivaka II končana

41 Comments

Rekonstrukcija Bivaka II končana

Kljub res velikemu angažmaju Špele, Maje, mene, arhitektov, statikov in kup drugih dobrih ljudi iz PD in AO Jesenice ter GRZS in vseh ostalih, ki s(m)o želeli, da bi vendarle uspelo, smo Slovenci znova dokazali, da smo najboljši v metanju polen pod noge. Namesto, da bi poklon pogumu, odločnosti in trdemu delu krvavih žuljev starojeseniških alpinistov, ki so zgradili Bivak II z lastnimi rokami, obstal v Slovenskem Planinskem Muzeju, bo tako kot nekdanji slavni jeseniški alpinist osivel, ostarel in za vekomaj odšel v pozabo

41 Comments