Neizmerno vesel sem, da lahko končno zapišem veselo novico, da je rekonstrukcija kralja med vsemi visokogorskimi bivaki v Sloveniji - Bivaka II na Jezerih - dokončno in uspešno zaključena!

Ko so bila pod noge vržena polena in je že kazalo, da bo vse skupaj propadlo, je k sreči že izdelani bivak našel nov dom pod Skuto! Toda novim zapletom ni bilo videti konca in za bivak vseh bivakov - Bivak II na Jezerih stvari še niso bile dorečene in samo odločenim posameznikom gre zahvala, da bivak (spet) stoji.

Bivak II na Jezerih je od zadnjega septembrskega dne odprt in nudi skromno, a varno zatočišče na 2118 m. Kralj vseh bivakov stoji visoko nad dolino Vrata in na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Bivak nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB priključkom za polnenje mobilnih telefonov.

Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom, a funkcionalnim rešitvam, je bivak kljuboval ekstremnim vremenskim pogojem častitljivih 80 let! 

Lansko jesen je bil stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino in poklonjen Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer je na voljo za ogled.

Prevoz bivaka na lokacijo in montaža.

Po letu dni raznih zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov, je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana!

Bivak je postavljen! Prav tam v objemu najvišjih gora, kjer je bilo njegovo mesto skoraj stoletje. Dobesedno osupli smo bili nad iznajdljivostjo in premišljenostjo prvograditeljev in tako ohranili osnovno obliko, nadgradili nekaj detajlov in upam si reči, da bo novi bivak odlično služil še vsaj naslednjih 80 let!
— Maja Perko, načelnica AO Jesenice
 Bivak II ob rojstvu novega dne po prvi noči na svojem mestu v kraljestvu zlatoroga.

Bivak II ob rojstvu novega dne po prvi noči na svojem mestu v kraljestvu zlatoroga.

Visokogorske razmere terjajo veliko previdnosti pri izbiri materialov ter predvsem zaključkov in stikov materiala. Darko Bernik, konstrukter novega bivaka opominja: “V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Preverjeno rešitev bivaka, ki je ekstremnim razmeram visokogorja - orkanskim sunkom vetra, izjemnim količinam snega, mraza in tudi sončne pripeke - uspešno kljubovala 80 let, smo nadgradili in izboljšali. Dejansko ni tako starih sodobnih rešitev oblik, materialov in detajlov, ki bi v praksi pokazali, da delujejo. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju.”

V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Preverjeno rešitev bivaka, ki je ekstremnim razmeram visokogorja - orkanskim sunkom vetra, izjemnim količinam snega, mraza in tudi sončne pripeke - uspešno kljubovala 80 let, smo nadgradili in izboljšali.
— Darko Bernik, konstrukter novega bivaka

Postavitev novega bivaka v osrčju Triglavskega narodnega parka je velik logističen zalogaj. Tako zaradi same nadmorske višine in (ne)pristopnosti lokacije, kot tudi omejitev zakona o TNP ter nenazadnje usklajevanje z vsemi deležniki.

Novi Bivak II na Jezerih pod rimsko cesto in z edinstvenim razgledom na Triglav!

Vsi sodelujoči pri projektu smo pomagali prostovoljno in svoj čas, delo, znanje in izkušnje vložili v projekt z željo, da bi novi bivak še desetletja odlično služil obiskovalcem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev.

Želimo si tudi to, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja.

Sodelujoči so posebej veseli tudi zato, ker so k projektu novega bivaka v osrčju Julijskih Alp uspeli privabiti domača podjetja, katerim gre posebna zahvala, saj brez njih bivaka ne bi bilo.

Arhitektura

Darko Bernik - na osnovi prvotnega načrta bivaka iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini.

Statika in konstrukcija

Rok Feldin in Darko Bernik

Inženiring in svetovanje

Darko Bernik, Mirko Klinar, Anže Čokl, Maja Perko, Raf Kolbl, Rajko Tušek

Kritina in fasada

Impol

Zasteklitev

Reflex

Glavni izvajalci

Darko Bernik, Mirko Klinar - izvajalca »kovinskega« dela
Maja Perko in Raf Kolbl – izvajalca »lesenega« dela
Rajko Tušek – pomagal pri kovinskem in lesenem delu
Sodelovali so tudi Aleksandra Božnar, Metod Smolej, Majda Reberšak, Božo Družijanič, Marko Štojs, Miha Rakar, Miha Novak

Helikopterski prevoz

Posadka helikopterja Slovenske vojske in Planinska zveza Slovenije

Fotografije

Anže Čokl

logotip

KAPUCKI, vizualne komunikacije

ZAHVALA

Bivak so s pomočjo donatorjev

KOV
Impol
Sij Acroni
Društvo gorske reševalne službe Jesenice
Reflex
Elektro Gorenjska
Enos
PIN+
WURTH
Merkur trgovina
Tavči Tatoo
Tapro Grosist
Prevozi Zorko
Planinska zveza Slovenije

in

Anžeta Čokla izdelali ter prepeljali s pomočjo pilotov Slovenske vojske člani Alpinističnega odseka Jesenice.

Hvala vsem, ki ste sodelovali!


Galerije nastajanja bivaka

Tehnične risbe. Avtor: Darko Bernik

Gradnja bivaka. Avtor: Anže Čokl

Anketa

Kakšen se vam zdi pričujoči rekonstruirani Bivak II na Jezerih? *
Ali se vam zdijo bivaki v slovenskih gorah potrebni? *
Kakšna se vam zdi kultura uporabnikov bivakov? *
Se vam zdi, da bi bilo potrebno obnoviti ali zamenjati obstoječe bivake? *
Ali menite, da je potrebno v naših gorah zgraditi več novih (trenutno neobstoječih) bivakov? *
Kaj vam je pri (novem) bivaku najbolj všeč in kaj najmanj?

Comment