Moj prvi obisk Amsterdama. Mesto s preko milijon in četrt prebivalci, mesto tisočerih kurb, stoterih s travo zakajenih lokalov, desetine čudovitih hotelov in enim in edinstvenim sejmom Biking and Hiking. Kljub temu, da gre za milijonsko mesto (1.36 Mio prebivalcev 1. januarja 2008), je vse tako mirno in tiho.

Na sejem na Nizozemsko sva šla skupaj z našo vodjo rezervacijske službe Aljošo. Tramvaj naju odloži v centru poleg rečnega kanala, lučaj stran od najinega hotela. Z nekaj sreče sem samo 5 dni pred odhodom uspel najti ustrezno lokacijo in kul hotel. Njegov sestavni del je jazz klub s tradicijo. Po stenah kluba visi na stotine slik znanih jazzovcev, med katerimi celo jaz spoznam nekaj res slavnih obrazov.

Zgodnji let z Ljubljane omogoči prosto petkovo popoldne. Na ulice se zgrinja vedno več ljudi. Kljub natrpanim ulicam ni čutiti nikakršne naglice in živčnosti, ki jo pogosto občutim v Ljubljani. Nihče ne vpije, nihče ne trobi, nihče se ne dere v telefon, vsaj na videz ni nobenih pavov in pleh pičk. Namesto ljubljanske scene Louis Vuitton Oriđžinal torbic imajo sicer skoraj vse, ampak res skoraj VSE - preklemanske bucke aka UGGse. Res - kamorkoli se obrneš, debela ali suha, plavolasa ali rjavolasa, vse imajo tisti šmorn z napisom UGG na tacah. V tisočerih izvedenkah, samo barve so navadno tiste tipične rjave. Pa ok, saj ne rečem ... na enih z dobrimi nogami izgledajo šponsko, na gospodičnah s tromestno številko telesne teže pa pač ne. Sploh v kombinaciji s pajkicami s katerimi bi lahko prekril in zaščitil avto pred točo.

Če sem že pri opisu demografije, si mogoče zasluži nekaj besed tudi močnejši spol. V bistvu je močnejši spol v Amsterdamu zelo mešane narave, saj je kopica istospolno usmerjenih moških aka pedrov. To sem spoznal že prvi večer, vse do zadnjega dne, ko sem v rdeči četrti videl kup poparčanih tipov. Kot bi rekle punce - vsi ta luštni fantje so vezani al pa pedri. V Amsterdamu je pa kombinacija obojega :)

Če se vrnem na opis mesta, bo najbolje, da še malo strnem vtise z ulice. Utrip mesta je res fantastičen. Kot rečeno mi je najbolj všeč, da je vse tako na izi, v miru, v tišini. Ulica za šoping, ki se vije naravnost od hotela preko ducat kanalov do glavne železniške postaje, postreže s trgovinami in znamkami od A prek D in G do Ž. Za vsakega nekaj. Mene je vmes premamil še čudovit lokal McDonalds s svojo bogato ponudbo slastnih in zdravih kalorij.

V Amsterdamu mrgoli tudi kolesarjev. Prav neverjetno je, da se ljudje vozijo oziroma kolesarijo tudi v dežju, močnem vetru, mrazu - skratka ob vsakem vremenu. Mesto je kolesarjem prijazno, urejene so kolesarske steze, v križiščih imajo kolesarji prednost, obrajtajo jih celo tramvaji. Poskrbljeno je tudi za parkirišča koles z zaklepanjem in nadzorom z videokamerami. Dasihravno nisem imel niti za minuto občutka, da bi v tem mestu kdorkoli želel karkoli ukrasti.

Po krajšem ogledu mesta je sledila pavza in kosilo. Trofnila sva odlično italijansko restavracijo, kjer so me najbolj presenetile cene. Standard v Amsterdamu je občutno višji od Ljubljane in Slovenije, cene šniclov, pic in pašt pa so enake oziroma povsem primerljive z našimi. Pravi mali šok, k sreči pozitiven :)

Osnovni namen obiska tega mesta je bil kot omenjeno sejem Biking and Hiking. Bohinj kot hiking destinacija ima pri Nizozemcih (kjer pač ni pretirano razgibanega terena :) dober potencial, zato se je sejma udeležila cela garnizija Bohinjcev z direktorjem LTO Klemenom Langusom na čelu, kot tudi drugimi predstavniki gospodarstva primerljivih slovenskih turističnih regij.

Na sejmišče RAI so se že pol ure pred odprtjem zgrinjale množice ljudi vseh spolov in starosti. Stojnica oziroma razstavni prostor Slovenije je bil zelo velik, škoda je le, da ni bil bolje izkoriščen. STO predlagam nakup tovornjaka kakršnega ima na primer Zillertal. Copy paste v zeleni barvi z giga I FEEL SLOVENIA gor.

Čisti kontrast razstavnega prostora kakršnega je imel omenjeni, so imeli tudi dobri stari Rusi. Njihov bogato opremljen razstavni prostor je svoje rdeče razkošje razkazal nekako takole

Najbolj privlačna elementa razstavnega prostora Slovenije sta bila gotovo Samo in bohinjski sir. Mnogo sira. Folk se je kar grebel zanj, medtem ko je Samo (LTO Bohinj) le s težavo dovolj hitro rezal kose za požrešne množice.

Ker poročilo že tako dolgo packam, da bi bilo vsako nakladanje dejansko samo nakladanje in ker me priganja delo za službo, bom zaključil samo še s tem, da sem bil nad Amsterdamom navdušen in se bom še gotovo vrnil na obisk. Presenetili me ne bodo več niti kurbe, niti dim trave, ki se vali po cesti, niti neprestano rošenje ali dež, še manj se bom sikiral zaradi nadležnih pogledov gejev. Trije dnevi so za ogled Amsterdama optimalna izbira, še zlasti zato, ker se v samem centru nahaja celo Patagonia store :) Teh v Evropi na splošno ni prav dosti.

In seveda še ogled fotogalerije.

Comment