Razvoj alpinistične opreme je v zadnjih letih doživel neverjetne spremembe. Tako pri oblačilih kot tudi pri tehnični opremi in opremi za ledno plezanje. Prav pri slednji je bil razmah in razvoj bliskovit, sedaj pa se mi zdi, da že nekaj časa vse stoji.

Ko sem na faksu imel zanimiv predmet o kompozitnih materialih, smo se s profesorjem pogovarjali o kar nekaj zanimivih rečeh. Npr. kako relativno preprosto bi bilo narediti dinamično vrv debeline 5 mm, ki bi imela prav vse karakteristike boljše od vseh obstoječih - manjšo ulovitveno silo, daljšo življenjsko dobo, manjšo obrabo, boljše lastnosti za rokovanje, manj krotovičenja, popolno vodoodbojnost in podobno. Razlog da take vrvi (še) ni - vsaj za široko potrošnjo ne! - je seveda cena. Če bi takšno vrv uporabljali na vrtu za sušenje perila, bi bila cena smešna, tako pa je plezalski trg premajhen, da bi se splačalo vlagati v razvoj in kakšno resno proizvodnjo.

Enako je z derezami. Zmišljujejo si vse možne barve, dizajne in vse ostalo, a resnici na ljubo se zadnjih nekaj let niso pretirano spremenile - vse so samo podrobnosti. Zares vrhunske bi bile dereze, ki bi imele vse kar imajo danes najboljše, da pa bi tehtale recimo 4x manj! Tudi to je mogoče doseči s kompozitnimi materiali - dereze bi bile enako vzdržljive, lahko tudi bolj, tehtale pa bi kakšnih 250 gramov. Finta zakaj takšnih derez ni, je podobna kot z vrvmi. Za tistih nekaj 10.000 derez, ki se prodajo, bi bili razvoj, naprave in tehnologija enostavno predragi.

Kot vso drugo najsodobnejšo opremo, pa sem prepričan, da ima tovrstne reči vojska. Oziroma najprej NASA, potem vojska, potem pa drugi. Astronavti derez za plezanje po luni sicer ne potrebujejo, glede na to, da pa so na Marsu našli led in da se bodo slej ko prej odločili ta rdeči planet tudi obiskati, je samo vprašanje časa, kdaj bomo videli prve vzpone v ledu na Marsu :) S kakšno hipermoderno alpinistično-astronavtsko opremo ...

Comment