Pred dnevi sem prešel na (kao prosumer) HD kamero in sicer Sonyjevo AVCHD.

Vsi testi, reviewi in sploh vse o tej kameri so zelo pozitivni. Zmotilo me je edino dejstvo, da je kodek oziroma kompresija AVCHD še bolj slabo softwaresko podprta. Ampak bo že, sem si mislil. Oziroma, če priznam - sem namenoma hotel spregledati. Ker je vse ostalo tako dobro :)

Kot se je izkazalo, sedaj AVCHD-ja v računalnik dejansko ne moram stlačiti in potrebujem še dodatno kartico Black Magic, ki pa jo lahko vtaknem samo v zmogljivo kišto.

Ker bo kamera služila nekako polovici posnetkov novega filma Ice Hunters, ki bo - mimogrede - v celoti sneman v HD formatu, moram hitro najti način, kako posnetke arhivirati. 10 ur posnetkov z najmanjšo kompresijo (najvišjo kvaliteto) namreč lahko shranim na vgrajeni disk, potem pa bo potrebno posnetke nekam sproti tlačiti... Preden jih bo Boštjan začel obdelovati in me obenem preklinjati, če prav hitro ne ugotovim kako bom vse skupaj zajel :)

Kakorkoli že - danes med snemanjem se je kamera odlično obnesla. Všeč mi je, da mi ni več potrebno misliti na kasete, pa da mi ni več potrebno natikati pokrova čez lečo. Ker je za to poseben sistem in se avtomatsko zapre/odpre. To je pri plezanju (v dvoje) pride še posebej prav, ker moram snemati in hkrati še varovati soplezalca.

Ko mi uspe vse skupaj dobro naštudirati in preizkusim še tankanje v računalnik... Objavim kakšen klip!

3 Comments