Obljuba dela dolg in tako se bom nekaj minut predajal spominom iz mladosti oziroma otroštva. Mimogrede sem prav za ta namen kreiral tudi novo področje, ker se mi zdi, da je kar v redu, če so objave lepo "popredalčkane". Še danes se spomnim s kako velikimi prosečimi očmi sem moledoval pred starejšo sestro, da mi je odstopila kakšno Čungo Lungo (ČL). Često je namreč domov prinesla cel mali zabojnik te lepljive sladkarije in potem so skozi ozko režo velike kartonaste škatle mikavno kukali v "poceni" tanek rumen papir ovite ČL. Oh... kaj bi dal, da bi že takrat zrasel na 185 cm in bi zlahka in brez vsakega naprezanja segel po omamni lepljivi svinjariji.

Tako pa sem, ves nebogljen, lahko samo nemo opazoval in rotil ter prosil, da se me sestra usmili in mi nameni kakšno ČL. A svojimi prosečimi očmi sem bil v mladosti precej neuspešen kar se "fehtarjenja" tiče. Ko sem starše npr. "fehtal" za kakšne stvari, ki so se meni takrat zdele življenjskega pomena (npr. sladkarije), njim pa povsem nepomembne, sem povečini ostajal praznih rok. Podobno je bilo s ČL čigumiji, zato sem bil primoran klečeplaziti za starejšo sestro, ki je bila v naši družini najbolje oborožena z raznoraznimi sladko-omamnimi dobrotami.

ČL imajo še danes dober okus, a jih na prodajnih policah takorekoč nikjer več ne najdem. Sklepam, da zaradi vseh mogočih E-jev in vseh ostalih dodatkov, ki najbrž že dolgo časa niso več "zdravi" ali zdravju prijazni, temveč kvečjemu obratno. Najbrž prej škodljivi, če že ne nevarni.

Podobna usoda je uletela tudi Bazooke. Te imajo bolj specifičen, močnejši okus, a manj časa traja. Po desetih sekundah od tistega prijetno sladkobnega okusa v ustih ostane praznota. Popoln dolgčas. Še huje! Ko po kakšnih dveh minutah dejansko povsem izgubi okus, postanem živčen. Počutim se podobno, kot da bi prežvekoval gumb. Pravzaprav slabše. Prežvekovanje gumba je marsikomu rešilo življenje, prežvekovanje brez-okusne Bazooke pa je kvečjemu slabo za zobe.

In še to - gumbe so žvečili taboriščniki med drugo svetovno vojno, pogosto tudi vojaki v ujetništvu. Fiziološke oziroma medicinske razlage ne poznam v celoti, sem pa v mnogih knjigah z omenjeno tematiko prebral, da pomaga pregnati (najbrž prej omiliti) lakoto in praznino ob podhranjenju. Želim si in upam, da nikoli več nobenemu človeku tega ne bo treba izkusiti.

Skratka, Čunga Lunge in Bazooke včasih kar malo pogrešam, čeprav je najbrž bolj zdravo glodati korenje.

2 Comments