Trenutno dogajanje na Everestu je precej pestro in še kar žalostno. Več o tem se splača prebrat z zapisa oziroma pogovora, ki ga je imel Simone Moro. Sam tam nisem bil zato ne morem komentirat in biti pameten. Dve plati zgodbe pa sta sledeči: Nepal kot revna država na Everestu zasluži kar nekaj denarja. Precej manj ga dobijo šerpe, torej tisti ki tvegajo svoje okončine in življenje, da premožnim turistom s celega sveta, ki se želijo povzpeti na vrh najvišje gore - pomagajo z najbolj osnovnimi manevri, ki jih tečajnik alpinistične šole osvoji že na 2. vajah. Tako imenovane komercialne odprave so se razpasle in bogati turisti lahko že za manj kot 40.000 EUR stopijo na najvišjo točko planeta ob pomoči izurjenih gorskih vodnikov. Debat o tem koliko vodnikov naj bi bilo poleg skupine klientov, ki jih vodijo na vrh in da zakaj zaradi varčevanja komercialne odprave najemajo vedno manj vodnikov in odgovornost prelagajo na neizkušene in neustrezno šolane šerpe, je na internetu vse polno. Čudi me zakaj Nepalska vlada, ki očitno krvavo potrebuje ta finančni vir ne naredi preprostega reza. Everest naj ne stane več 50.000 EUR ampak 200.000 EUR. Pravih alpinistov kot je na primer tudi Simone Moro na to goro najbrž ne bo več oziroma bodo šli po drugi, zahtevnejši smeri, klasična smer pa naj ostane za komercialne odprave, ki bodo tako drage, da si jih bo lahko privoščilo manj, ampak še vedno toliko, da bo Nepal pokasiral enako vsoto denarja kot jo trenutno. Le nesreč bo manj in visokogorski turisti bodo imeli vsaj kanček več od doživetja na Everestu kot sedaj. Trenutno me sodeč po fotografijah namreč vzpon ne Everest spominja na torkov obisk najboljšega soseda v nepreglednih množicah upokojencev...

 

Kot en mini eksperiment na to sicer resnobno situacijo (ta trenutek na Everestu umirajo ljudje) sem prišel na idejo, kako bi človek lahko še malo bolj vznemiril komercialne alpinisitčne agencije, ki so že itak pod pritiskom.

Spodaj zato povpraševanje, ki ga kanim v šali poslati na nekaj največjih agencij, ki organizirajo alpinistične odprave na Everest. Pa da vidimo, če bo kakšen odziv :) Mogoče samo kravo odstranim, da bo bolj avtentično...

Dear Sir or Madam!

We are a bunch of friends from Slovenia and Canary Islands. We wish to have our summer camp set up at 7920 m at Everest Camp 4.

There will be around 100 members and since we are good friends we would all like to sleep together in one big orange tent. You would also have to provide a fireplace and proper wood for Čevapčiči (traditional Yugo food) and your sherpas must build 3m high Snowman. Fixed ropes to Camp 4 should all be orange color and no other climbers may use them as we will use these for food transportation (many members are very hungry little beasts). We also need 1 kW of electricity and WiFi as we like to update our status on Facebook all the time and need to charge our mobile devices. And last but not least - there should be at least one high quality milk cow available, as we like to drink fresh milk. Do not provide clothing or special gear for the cow as we prefer cold milk anyways.

Please send me your best offer and other terms and conditions of payment and keep in mind we are from Slovenistan and don't have money because our government keeps stealing it.

Best regards, Anže

PS: If you know Simone Moro or Ueli Steck, please ask them to climb without crampons while passing our camping-site as we do not want to be disturbed by better mountaineers making noise while we sleep.

===

Prav rad se spominjam kakšno osamo, mir in prvinsko doživetje mi je bilo dano uživati na Aljaski!

2 Comments