Med iskanjem po arhivu za potrebe članka, ki ga pripravljam, sem našel in odprl še en tekst, ki sem ga pisal leta 2009 za potrebe zbornika AAO... Pa ga malo za spomin in obče branje pripenjam v nadaljevanju. Bilo je izjemno mrzlo. Zaradi vetra so se rosile oči in skupaj lepile trepalnice … Premraženi in otrpli prsti v okornih rokavicah so stiskali kamero.

Pisala se je moja prva ledna sezona na Akademskem alpinističnem odseku. Z veliko sreče in gorečo željo po lednih vzponih sem kmalu pričel z vse pogostejšimi obiski zaledenelih slapov. Največkrat s Primožem Lajevcem in nekoliko pozneje z njegovim mlajšim bratom Nejcem.

In prav oni mrzli dan sem si od očeta “izposodil” miniDV kamero in jo odnesel v Tamar. Tam pa zima! O takšni danes ledni plezalci samo še sanjamo! Mraz, veter, ledu v izobilju in pri 17-ih letih tudi otroška radost ob pričakovanju nove nepozabne avanture ob zimski idil. Lahko bi rekel, da so bili posnetki, ki sem jih napravil onega mrzlega dne, eni prvih. Vsekakor pa prvi, ki sem jih zmontiral na računalniku in spravil v gledljiv filmček. In tako se je pričelo …

Strast za snemanje je bila iz dneva v dan večja in je sovpadala z ljubeznijo do plezanja. Najprej sem se veselil vzpona, plezanja in snemanja, ko sem utrujen in izmučen sedel v avto, pa montaže in obdelave filma.

Letos junija bo minilo že 10 let odkar sem na Akademiku opravil izpit za pripravnika. V tem času sem posnel približno 150 filmov, med katerimi je vsaj nekaj takšnih, ki jih je vredno izpostaviti.

Prvi resnejši film Lovci na pršič (Powder Hunters, 2006) je nastajal dobesedno po vsem svetu. Glavnino naj bi posneli v Kanadi, a je s snegom nesrečno leto 2005 našo pot po Kanadi sklenilo v samo tednu dni, in tako smo večji del smučanja posneli v Evropi. Koncept in montažo filma je mojstrsko opravil Boštjan Virc, s katerim od onega dne naprej sodelujeva pri vseh skupnih filmskih projektih. Obenem je bil to tudi preizkus Boštjanovih mirnih živcev, ko sem ga takorekoč vsak dan moril z vprašanji: “je film že končan”, “je še veliko dela?” ipd. Boštjan se me je privadil, jaz pa njega, in tako odtlej plodno sodelujeva naprej.

Lovci na opojni pršič in akterji v filmu so bili povečini akademci, skupaj z drugimi “igralci” pa smo konec leta 2004 ob pripravah in za potrebe zbiranja sredstev za produkcijo filma ustanovili društvo in današnjo istoimensko filmsko produkcijo Freeapproved.

Še isto leto sva z Boštjanom pripravila drugi film – Kraljestvo oblakov (Kingdom of the Clouds, 2006). V Cankarjevem domu smo si lahko ogledali gorniško-raziskovalni film, ki smo ga na mesec dni trajajoči odpravi Freeapproved v Kunlun Šan posneli kmalu po Kanadi. Film je bil celo tako dober, da je pravice za predvajanje odkupila Televizija Slovenije in ga predvajala v elitnem večernem terminu na 1. programu.

Jeseni istega leta sem se z Vikijem Grošljem, Janezom Rutarjem in drugimi člani odpravil v Nepal. Pot nas je vodila do osemtisočaka Manaslu, na katerem je tragični preminil legendarni slovenski alpinist Nejc Zaplotnik. V prvih dneh januarja leta 2007 smo na premieri v Cankarjevem domu predstavili dokumentarni film “Poslednja pot Nejca Zaplotnika”.

Ob pomanjkanju časa ob zaključku študija in pripravi diplomske naloge sem v letu 2007 snemal predvsem krajše filme, z Boštjanom pa sva že razmišljala o novem, resnejšem snemalnem projektu.

Obogatena z izkušnjami, znanjem in novimi HD (high definition) kamerami, sva se v sklopu alpinistično-raziskovalne odprave Freeapproved namenila v manj raziskan, osrednji del pogorja Kokšal To v Kirgizistan. Julija 2008 smo tako snemali ene zadnjih nedotaknjenih kotičkov sveta. Film Špaltna Ekspres (2009) je pričujoči film, ki smo ga člani ekipe Freeapproved predstavili javnosti na dvakrat razprodani premieri v Cankarjevem domu 3. marca letos.

Tudi za v prihodnje imamo člani Freeapproved smele filmske načrte v različnih gorstvih sveta, kot tudi na domačih tleh. Sodeč po odzivu na zadnji film Špaltna Ekspres in ostale, krajše filmčke - predstavljene na spletu, je način, ki smo ga ubrali pravi, in trudili se bomo, da bomo tudi v prihodnje ustvarjali zanimive, dobro posnete in še boljše zmontirane športne dokumentarne filme. Filme s katerimi skušamo prikazati vsaj delček avanture, doživetja in občutij, ki se nam porajajo ob vzponih ali spustih v gorah širom sveta.

Comment