Menim, da je za vsakogar, ki vodi neko podjetje, silno pomembno poznavanje vseh procesov, ki se znotraj nekega podjetja odvijajo. Samo z dobrim poznavanjem posameznih procesov in njihovih medsebojnih korelacij je moč sistem kot celoto optimizirati, izboljšati oziroma nadgraditi. Minulo srečo sem tako pričel s podrobnim spoznavanjem v našem Bohinj Park EKO Hotelu. Pričenši z oddelkom sobaric in čistilk. V sredo ob  7 uri in 30 minut sva se na dogovorjenem mestu dobila z našo zlato vodjo oddelka - gospodinjo Jano. Za ta dan sem ji dal nalogo, da je moj šef. Ker je eden izmed naših "strongpointov" vsekakor tudi čistoča, sem vedel, da moje naloge ne bodo lahke.

Pa sem začel! Najprej me je čakal visokotlačni čistilec ali vap po domače. V dobre pol ure sem moral vsa območja okrog zunanjega bazena, odstraniti vse zelene madeže in nasploh vse naokrog med in pod ležalniki. Že takoj pri prvi nalogi sem se soočil z nekaj povsem praktičnimi problemi, katerih med projektiranjem nihče ne predvidi, v praksi pa jih opaziš že prvi dan!

Delo se je nadaljevalo v hotelski pralnici. Lično urejen prostor s samimi sodobnimi čistilnimi napravami, avtomatskimi stroji za likanje in zlaganje perila ter vsa možna tehnologija, ki vsakodnevno požira kubike perila. Naloge v pralnici so obsegale podajanje prtov, prtičkov in ostalega kuhinjskega inventarja v likalni stroj, pa zlaganje in sortiranje le tega. Zanimivo se mi je zdelo tudi zlaganje brisač. Naloga sploh ni od muh, ker mora biti vse zloženo rob na rob, pa pravi koti in nič nekaj na pol. Jana je glede tega stroga, ampak me je na koncu pohvalila. In res - kmalu sem se navadil na 5 različnih načinov zlaganja za vseh 5 tipov brisač, ki so v sobah. Prizanesla mi je s kopalnimi plašči in tako sva odrinila proti sobam.

Še preden sva se lotila čiščenja sob, mi je Jana pokazala postopek razvoza perila po hotelu, sortiranja in razmeščanja po sobnih servisih, v katerih imajo sobarice v vsakem nadstropju nekakšen depo opreme, čistil, zalog brisač in ostalega perila.

Čiščenje sob se loči na navadno čiščenje (ko je gost še prisoten) in na čiščenje ob menjavi gosta. Da bi dojel celo sliko, sva z Jano opravila z obema tipoma. Proces čiščenja je bil silno zanimiv. Vedno je namreč postopek enak, vrstni red tudi. S tem se minimizira možnost, da bi se kaj v sobi pozabilo očistiti. Od doma sem sicer vajen precejšnje čistoče, kar je vsekakor zasluga mami kirurginje, kjer je bilo vsepovsod ves čas v hiši malodane sterilno stanje. Toda tudi v našem hotelu je podobno in dejansko je vse zelo urejeno in čisto. In nič čudnega! Dejansko si nisem niti v sanjah predstavljal kaj in kako naše sobarice vsakodnevno čistijo sobe. Vsa stekla, ogledala, robovi in površine vrat, vse lesene površine, vse lučke, žarnice in konzole luči, telefon in telefonska slušalka, predali in kljukice ter držala - vse sem moral prebrisati! Prav neverjetno se mi zdi, ko se spomnim koliko površin je vse skupaj naneslo. Dobra se mi je zdela tudi funkcionalna krpica s 16 površinami. Zdaj vsaj vem, kaj to v praksi pomeni, ko so nam jo specializirani prodajalci ponujali ... Kako jo obračaš, kaj s čim brišeš in podobno. Tako preproste in tako zanimive finte. Neverjetno!

Po čiščenju sobe je bila na vrsti še naloga "menjava gostov". Kompletno in še bolj temeljito čiščenje sobe, menjava celotnega perila, brisanje omar, vsebin vseh predalov, vseh robov, vrat, vsega pohištva. V glavnem postopek je podoben, le še bolj podroben in obsežen.

Ko sva s sobo zaključila, je sledilo čiščenje tipk dvigal v nadstropjih in zatem še dvigalo samo. In znova v klet v pralnico, kamor sva odpeljala goro perila iz vseh sob. Tam sem perilo sortiral pred različne stroje, kjer se jih potem do vrha nabaše in vtipka številko programa, za vse ostalo pa posrkbi avtomatika od doziranja, temperature, časa pranja, hitrost centrifuge ipd.

Za zaključek pregleda delovnih procesov oddelka gospodinjstva sva pregledala še preglede sob, nabavo, zaloge in podobno.

Super zanimiv dan in hvala Jani za izjemen prikaz opravil na oddelku gospodinjstva!

2 Comments