Onega dne sem se odločil obiskati predavanje svetovno znanega plezalca Chrisa Sharme. Minilo je že kakšnih 5 let, odkar sem se nazadnje vozil z mestnim avtobusom, zato je bil čas, da znova poskusim. Pogoji za to so bili idealni - parkirišča pred Španskimi Borci ni, snežilo je, promet je povsod stal. In tako se je pričela moja odisejada. Vkrcal sem se na Dolgem mostu, končni postaji šestice - parkirišče P+R. Avto sem zaril v edini dovolj majhen kup snega, da nisem nasedel in se postavil pod streho postaje. Ura: 19:01.

Po kakšnih 10 minutah se je naposled prikazal avtobus. Vkrcam se ob 19:11 in ker nisem imel ustreznega plačilnega sredstva v obliki  kartice Urbana, sem si pomagal z evrskim kovancem. Celih 18 minut sem se potem cuncljal do postajališča pred Namo v centru. Vmes sem srečal še eno dobro dušo, ki se je ravnotako odpravljala na predavanje. Hitri skok preko ceste, kjer me že čakata Bor in Vid. Kupim še Urbano, plačam 5 EUR in dobim plastično kartico kičastega dizajna, ki vsebuje teh nekaj evrov dobroimetja.

Odisejada se nadaljuje s 15 minutnim čakanjem na avtobus številka 21. Naposled se prikaže in rahlo nestrpni se vkrcamo v poln avtobus. Na njem srečamo še Aleševo sestro. Ker ima avtobus spremenjeno progo (sicer že precej časa), moram ves čas gledati kje točno smo, da ne bi slučajno pozabili izstopiti. Po dolgotrajni vožnji 10 minut pred pričetkom predstave stopim v Španske Borce. Potovanje je tako trajalo kar 50 minut.

Nič čudnega torej ni, da gre MPP silno slabo. Pred kratkim sem v nekem dnevnem časopisju bral celo analizo oziroma primerjavo mestnih potniških prometov po Evropi. Slovenija z Ljubljano je zavzela nečastno predzadnje mesto. Avtobusi so počasni, netočni, stojijo v prometu, ljudje na avtobusih ne poznajo osnovnih manir kulture in še bi lahko našteval.

Vseeno se mi je zdelo zanimivo voziti se z avtobusom. Srečaš kup ljudi, vidiš ducat poznanih obrazov, ves čas se nekaj dogaja, vmes lahko bereš in pišeš emaile, malo potelefoniraš in kaj prigrizneš. Plusi na eni, minusi na drugi - še se bom kdaj peljal z mestnim busom :)

4 Comments