Ker se mi dogaja, da me tu in tam kdo sprašuje o opremi, kaj uporabljam, kaj največ nosim in podobno, sem se odločil, da si vzamem nekaj minutk in izpostavim svojih nekaj najljubših in najbolj uporabljenih kosov opreme za zimski alpinzem ter ledno plezanje. Predstavljena je oprema, ki jo imam na 80 % vseh tur. Patagonia R1 Hoody

Vrhunski kot opreme, ki ga nosim v širokem temperaturnem razponu, vedno in povsod. Diha odlično, na hrbtu je ekstra podaljšan, da mi tudi pri konkretnejšem raztezanju v steni ne zaveje pod ledvica. Luknje za prste so sicer premajhne in se po več urah nošenja zažirajo v dlan, zato tega ne uprabljam. Mogoče bi bilo boljše, če ne bi imel tako opičje dolgih rok. Bistvo vsega pa je kapuca, ki se idealno prilega glavi kot podkapa. Z zadrgo spredaj, ki se odpira vse globo v prsni koš, pa se uporabni temperaturni razpon tega oblačila še bolj razširi.

Patagonia Alpine Guide Pants

Super hlače za zimski alpinizem. Uporabljam jih za ledno plezanje, turno smuko in daljše smeri v stenah. Pod njimi imam oblečen ali ArcTeryx powerstretch hlače za dni hladnejše od -10°C sicer pa Patagonia Capilene 2 švic perilo. Hlače so kot nove držale tako vodo kot sneg, zdaj pa predvsem suh sneg. So 100 % zaščita za veter in ker v dežju načelno ne plezam, me niti ne moti, če po celem dnevu namakanja v kakšnem slapu postanejo malo vlažne. Posušijo se pa izjemno hitro. Hibridne hlače Mammut uporabljam samo še za resnično slabo vreme.

Mammut Jannu Extreme

Ta ultimativni softshell sem enkrat že opisal, zato samo še dejstvo, da ga še vedno uporabljam. Edino kar me pri tem še vedno moti je teža ter kapuca, kadar ni povsem zaprta, ker je precej visoka spredaj (sicer odlično za zares slabo vreme, veter ...)

Black Diamond Cobra cepini

Cepini, ki jih ne bi zamenjal za nobene druge. Morda le za novejši model, ki bo imel spet malo večje, uporabnejše kladivce. Trenutno je namreč takšno, da je možno kline zabijati samo nežno ali pa z največjo mero natančnosti, sicer cepin po nekaj klinih lahko vržeš stran, ker vsega razbiješ. Cepin je vrhunsko uravnotežen, lahek, ima dobro krivino tako za težke ledne smeri in je uporaben tudi v položnejšem terenu.

Patagonia Micro Puff Pullover

Super uporaben kos oblačila, ki ga uporabljam predvsem za ledno plezanje. Polnilo je nek umeten puh, ki greje tudi, če se zmoči. Vse skupaj se zloži v neverjetno majhno vrečko, ki je priložena. Nosim jo na pasu na vponki za plezanje slapov, sicer pa v nahrbtniku za daljše smeri. Kroj in odprtina za oblačenje preko glave sta dovolj velika, da se normalno in brez težav oblečeš na štantu prek vseh ostalih slojev ter čelade. Greje kot peč! Neverjetno toplo za tako stisljiv kos.

Black Diamond Speed 30

Za konec še nahbrtnik, brez katerega ne gre. Speed 30 zadosti vsem mojim potrebam po dnevnih zimskih turah ali celo minimalističnih dvodnevnih. Je super lahek, močan, dobro se nosi. Večinoma ga uporabljam kar brez kape, ki je snemljiva. Edina slabost je malenkost nerodno pritrdišče za cepine, sicer bi bil nahrbtnik popoln. Lahko se ga še dodatno oskubi za samo plezarijo in se težo spravi na 700 gramov.

2 Comments