Brand: Lenovo / Apple Produced: 2008 / 2009 RAM: 3 GB  / 8 GB Processor: ULV 1.2 GHz / 2.53 GHz SSD: Samsung 64 GB / Intel X-25 160 GB Screen: 1440 x 900 px (matt) / 1280 x 800 px (glossy) OS: Win 7 RC 7600 / OS X Snow Leopard Weight: 1.32 kg / 2.09 kg

Tehnične karakteristike ne povedo dovolj, zato naj navržem samo nekaj bistvenih opažanj.

Kot eden največjih zagovornikov ThinkPada (ne PCja v osnovi) sem še vedno začuden, da sem se odločil za dokončno selitev na Maca. Ampak po nekaj tednih uporabe mi resnično ni žal.

Najtežje sem se sicer odrekel legendarnemu ščegetavčku - zaščitnemu znaku IBMa (danes Lenovo). Tisti mali rdeči bunkici, ki se ji reče TrackPad. A sem bil tudi tu prijetno presenečen nad uporabnostjo multitouch -pada na Appleu.

O samih performansah v smislu hitrosti sploh nima smisla govoriti. Mac je svetlobno hiter, zagon v 11 sekundah iz nule, računalnik z odprtimi vsaj 5imi programi (firefox, photoshop, bridge, illustrator, adium in še kaj) se ugasne v pičlih 2 sekundah. Zbujanje iz stand-byja je fenomenalno, računalnik se zbudi v celoti s pojavnim oknom za geslo še preden je ekran do konca dvignjen. Ko vtipkam 11 mestno geslo in stisnem enter pa je vzpostavljena že tudi povezava z brezžičnim internetom.

[gallery order="DESC" columns="2"]

Prav veliko ne bom nakladal, ker nimam časa niti idej, kje bi vlekel kakšne vzporednice. Morda samo kot "business" user povem še to, da je Mac vsaj meni v vsem razen eni stvari boljše nadomestilo kot PC. Problematična je samo Halcom-ova E-banka oziroma ProKlik. Ker pri Halcomu nudijo celotno podporo še vedno samo na Internet Explorerju, je polna uporabnost programa WEB ProKlika na Macu ta trenutek še nemogoča.... Resen problem, ki pa se ga da obiti s preprosim remote desktop connectionom in nekaj dodatnimi SSL in SSH in HTTPS in ne-vem-še-kakšnimi protokoli ter VPN tuneli.

Tudi problem odsotnosti HSDPA vgrajenega modema sem rešil. Ker dejansko HSDPA uporabljam dnevno, mi je to predstavljalo problem, dokler še v času posedovanja ThinkPada nisem odkril najbolj kul možnega programčka Joiku HotSpot. Ko se Wlan capable Nokia spremeni v pravo wireless internet dostopno točko z enkripcijo in vsem kar spada zraven. Vključno s HSDPA hitrostjo surfanja po internetu. Baterije sicer požre na telefonu v 3 urah, ampak jaz HSDPA rabim le za dnevno rabo v avtomobilu na vožnji v službo in nazaj.

V mojih očeh je torej Mac zmagovalec in odločitev za menjavo je bila več kot pravilna.

Comment