Malo iz radovednosti malo pa tudi iz praktičnih razlogov sem se odločil preučiti kakšen vpliv konkretno imajo na porabo energije zavese. Ali bolje rečeno - uporaba le teh. Ker je v hotelu takorekoč celotna fasada steklena, so toplotne izgube in pribitki skozi steklo velikanski. Kljub temu, da gre za tehnološko napredno steklo s faktorjem Ug = 0,9 se ob močnem južnem in zahodnem soncu za ohlajanje/klimatizacijo poleti porablja kar precej energije.

Da bi še dodatno upravičili sloves prvega slovenskega EKO hotela (no pa še daleč naokoli), sem se odločil, da malo razgibam svoje sive celice in se spomnim šolskih klopi.

S časom sem bil kot vedno v stiski in s približnimi izračuni nisem bil dovolj zanesljivo prepričan v "svoj prav", zato sem na pomoč poklical še špecijalista Troštovega Janeza, ki v Termocadu raztura vse v zvezi s strojnimi inštalacijami.

Z zanimanjem se zazrem v dobljen izračun, ki gre takole:

  • če so zavese popolnoma odgrnjene je maksimum sončnega sevanja 22. septembra ob 15h, in to je 1908W.
  • Če so zavese popolnoma zaprte imaš dobitkov 668W, pri 50% zaprtju 1323W in pri 80% zaprtju 972W. Zveza ni linearna.

Za faktor zaves je Trošt vzel b=0,35 (notranje zavese, metalno reflektivne).

In rezultat mojega firbcanja in praktičnega razmišljanja?

Odslej bodo sobarice ob vsakem čiščenju ob odhodu iz sobe zavese zagrnile na 50 %. Zakaj? Ker gostov prek dneva tako ali tako ni v sobi in jim je vseeno ali so zavese zagrnjene ali odgrnjene in ker vrh tega s tem čuvamo naš zeleni planet!

Comment