Kmalu po začetku resnejše (številčnejše) serijske proizvodnje avtomobilov in razmahu tega priljubljenega prevoznega sredstva, so inženirji začeli razmišljati tudi o varnosti. Sprva, ko so avtomobile vozili zgolj veljaki - teh pa je bilo malo, tudi avtomobili niso bili "nevarni". Pravzaprav se je bolj pogosto pripetilo, da je kdo povozil srno, kot treščil v drug avto.

Razvoj je šel sprva v smer trdnosti avtomobila. Avte so naredili tako trdne in močne, da se je po trku na avtu komajda še kaj poznalo. Recimo - spraskan je bil lak ali pa vdrt odbijač. Resna škoda se je seveda pripetila vozniku in ostalim potnikom v avtu, ki so se zaradi velikega pojemka (obratno od pospeška, ko se v kratkem času močno zmanjša hitrost), popolnoma razcefrali...

Kaj se sploh zgodi ob hujšem trku? Ne glede na kvaliteto avtomobila se le ta v kratkem času ustavi. Človek ima določeno maso in in hitrost. To je gibalna količina. Avto se ustavi, človek naj bi se tudi. Avto se dandanes tlači in krivinči, kinetična energija se spreminja v notranjo. Kaj pa je s človekom? Podobno, le da tu nastopi težava. Človeški organi niso zmožni prenesti (pre)velikih pojemkov. Tudi v najdražjem avtu lahko človek ostane od zunaj nepoškodovan, a ga pobere zaradi notranjih krvavitev, ki so posledica poškodb notranjih organov.

V teh "starejših" trdih avtomobilih, ki so se ob trku komajda kaj "speštali", se je toliko bolj "speštal" človek. Z organi vred si bil takorekoč utekočinjen in ti ni bilo več pomoči.

Zračne blazine, samozatezni progresivni varnostni pasovi in seveda kopica drugih modernih rešitev, ki jih premorejo malodane vsi avtomobili, ki danes pripeljejo na trg, močno dvignejo stopnjo varnosti v primeru trka in s tem možnost preživetja ali pa vsaj čim manjših poškodb.

Izjema so Kitajci. Ko sem enkrat povsem po naključju prebiral neke AMZS teste o varnosti avtomobilov in preletel število zvezdic vse od Renaulta pa do Mercedeza, sem vmes naletel na neko kitajsko stvaritev, ob kateri je stalo 0 (nič ja - nobena!) zvezdica, dodatno pa je bilo zapisano "Pozor! Avto je smrtno nevaren!".

Ob tem se seveda človek vpraša zakaj bi tak avto kupil? Najbrž je odločilni faktor cena, saj takšen smrtno nevaren avtomobil stane precej manj kot katerikoli drugi "evropski" malček na štirih kolesih. A vendar mislim, da bi bilo bolj pametno takšnih avtomobilov sploh ne pustiti prodajati.

Pa še ena reč se mi zdi fascinantna. Sedaj, ko so recimo z varnostjo za potnike v avtomobilu "že daleč", in je v primerjavi z varnostjo izpred na primer 50 let neverjetno napredovala, se inženirji ukvarjajo tudi z varnostjo za ostale udeležence v prometu. Pešči. Prav hecno se mi zdi, ko berem kako je en avto pešcem bolj prijazen. Tudi tu gre seveda za t.i. mehka področja na prednjem delu avta, ki naj bi ublažila oz. bolje absorbirala trke z glavo. Auč in grozno.

Zato vozimo po pameti. Predvsem to velja za razne cestne "razbojnike" in divjake, kot oni zadnjič, ki je že 2x povzročil nesrečo s smrtnim izidom in se še sedaj preganja po cestah. Naš sodni sistem je res hecen... Me prav zanima kaj bo s tolovaji iz Litije in okolice, kjer strašijo z motorko in dobesedno strežejo po življenjih tamkajšnjih krajanov...

Comment