Danes smo Tadej Oražem, Grega Ažman in jaz nekaj sopihali v eni super smeri... Bili smo neuspešni in smo zaradi slabih razmer obrnili.

Poleg tega, da je bilo resnično mraz, je pihal še veter. Pri minus 15 in severnem vetru se je dejanska temperatura zdela še bistveno nižja. Pa ni toliko motilo, le sneg še ni predelan in se bojim, da glede na napovedi nizkih temperatur do četrtka, še dolgo ne bo.

Sem pa danes po dolgem času spet ugotovil, kako pametno je uporabljati preko plezalnih rokavic na prste še ene gromozanske protektorje. So lahki in trpežni, tako da jih ni tako škoda, pa še tehtajo nič. In kljub temu, da gre za v principu samo gore-tex membrano se po tem, ko se jo natakne preko plezalnih rokavic, zelo pozna ... Na bolje namreč. Toplo in prijetno :) Če je hladneje kot -20 potem se itak polastim palčnikov tudi za "plezalne" rokavice, ampak tam okrog -15 je pa še čisto ok za prstnate rokavice. Si vseeno hitrejši, ne glede na to kako zverziran si plezati s palčniki.

Se pa spominjam daljnega marca 2003, ko sva s Primožem plezala severno steno Les Droites nad Argentierom, Chamonix. V 1000 metrski severni steni sva imela od jutra pa prek celega dne do sončnega zahoda ves čas -21 C. Primož je plezal z rokavicami na prste in malo omrznil, sam pa sem pomrznil le na prstih na nogah. Prek celega dne sem plezal z zelo tankimi flis podrokavicami, preko pa sem imel kuhane volnene palčnike in ta gromozanske GTX palčnik protektorje. In kljub -21 C in rahli severni sapici me dejansko ni zeblo v roke.

Še danes pa si ne predstavljam kako sem lahko uvijal ledne vijake v sneg/led, dajal v skalo varovanje in vse ostalo kar se pri plezanju z varovanjem pač dogaja. Kar nekako se mi zdi da sem se prisilil in navadil, potem pa v tem užival, ker mi je bilo cel dan ravno prav toplo.

Anže Čokl

Comment