Na Kitajskem so že večkrat dokazali kako zelo praktični so lahko. Veliko (pa preveč) težav odpravijo preprosto kar s hitro obsodbo in smrtnim strelom. Ko so pred časom veliko Kitajsko znova ovile črne napovedi in melaminska afera, se je zdelo kot da bo to samo ena izmed afer, ki se pač dogajajo povsod po svetu. A pozor - govorimo vendar o Kitajski! In že danes berem, kako so usmrtili nekaj odgovornih za nastalo situacijo. Najprej je strel v tilnik dobil nek kmet, ki je prvi zmešal neko melaminsko moko in mleko, sledila je predsednica uprave neke velike mlekarne in tako dalje.

Me zanima kakšen bi bil odnos nekaterih kvazi pomembnih poslovnežev v Sloveniji, ki znajo samo in edino to, da prodajo nekaj, kar so s težkim delom ustvarjale cele generacije ljudi v različnih tovarnah in proizvodnji - če bi vedeli, da jih za kapitalne napake in barabije čaka smrtni strel. Potem vse te tovarne prodajo, za zašijejo še s papirji in na koncu njihov preko 500 milijonov težak dolg bankam plačujejo vsi ostali, samo oni ne! Dobijo odlog plačila in ker so tudi bankirji vsi po vrsti na istem vlaku z glavnim krivcem, se seveda nihče ne upa stopiti dol, ker ga potegnejo s seboj. Žalostno in šokantno, še zlasti zato, ker vse te dolgove potem plačujejo mala in srednje velika podjetja z slabšimi obrestnimi merami in drugimi nevšečnostmi.

Če bi tako kot na Kitajskem tudi pri nas poskrbeli za vse gospodarske barabije, ki se dogajajo vsem na očeh in še celo kvazi legalno, bi po mojem v trenutku nastal mir. Če je nekdo odgovoren za neko veliko podjetje, po možnosti še državno, vse skupaj pošteno zajebe, ga spravi zaradi lastnih kretenizmov na kolena, potem pa dvigne roke in gre, še prej pa si izplača nagrado, ob tem pa ne občuti nobenih posledic - se to seveda dogaja in se še naprej bo. Če bi po drugi strani mu zasegli vse privatno premoženje, bi že dvakrat premislil, če bo napravil kakšno lopovščino. Če pa bi mu za takšne kretenizme in debilne poslovne poteze sledil še strel v glavo, pa sploh ne bi bilo več težav.

Me zanima, kdaj se bodo naši politiki spomnili kaj tako drastičnega :)

1 Comment