Vrabci že čivkajo, da smo imeli v soboto v sklopu alpinistične šole Freeapproved nad Vršičem (pravzaprav pod Prisankom) ledeniški tečaj.Prvotni načrt, da bomo tečajnike metali v črna brezna pravih ledeniških razpok pod Grossglocknerjem, je propadel zaradi napovedane slabe vremenske napovedi in predvsem velike količine novega snega, ki je prekrival nam tako ljube špranje.

Priljubljeni vodja, raper Goldi aka Zlato, je tako dokončno zapečatil usodo z izborom destinacije in me s tečajniki vred pognal v dir. Bor - najbolj zagnani sobotni rudar in rovokopač, je imel čas izbirati tudi najprimernejšo lokacijo za odmet tečajnikov v globeli. Po kakšnih 20 minutah hoje smo dosegli primerno globoko krajno zev okrog katere ni ležalo preveč skalnega drobirja. To je obenem tudi dober znak, da se stene ne otresajo preveč od zime napokanega skalovja.

Ko so se vsi tečajniki do zob oborožili z vso opremo in se pravilno ledeniško navezali, je bilo potrebno poiskati samo še prvo žrtveno jagnje. Rastko se je odločil, da bo šel prvi viset in čakat svojega odrešitlja.

Zlato je z Rastkotom na drugem koncu vrvi prikazoval kako se izvedejo manevri reševanja padlega v razpoko. Vsi so budno spremljali dogajanje in postopke, potem pa vsi eden za drugim pridno poskakali v črne globeli brez dna.

Nekateri hitreje, drugi počasneje - vsi so naposled prilezli ven in tako je dan minil hitreje kot bi pričakoval. Zaključili smo ga v Koči na Gozdu na že legendarnih palačinkah s sladoledom. Aja no pred tem sem pojedel še ričet in celo košaro kruha. Nekaj filmčkov in fotografij pa kmalu...

Comment