Danes smo zares začeli z lovom na led. Odpravili smo se na Jezersko, kjer smo imeli namen plezati ža zlajnani Sinji slap. Iz Ljubljane smo se odpravili prav lenobno okrog pol dvanajstih, potem pa s Kenovo srebrno puščico odrzeli do spodnje postaje tovorne žičnice. Še kako prav smo naredili, da smo se v hribe podali pozno, saj se je nekaj navez ravno vračalo nazaj.

Na naše začudenje pa nihče ni plezal Sinjega marveč prve raztežaje Vikijeve sveče. Zakaj tako je bilo zelo kmalu jasno... Sinji je bil povsem požrt, na vrhu ga je celo pol manjkalo. Spodnja dva raztežaja Vikijeve sveče pa nista bila ravno optimalna, a sta bila plezljiva. Vsi nabrušeni in željni lednih avantur smo tako odkorakali na vstop Vikijevega slapu.

Pogled na slap ni bil prav nič vzpodbujajoč, a vendar nas zamokli udarci cepinov v votel in spodjeden jed niso odvrnili od tega, da bi nadaljevali. K sreči je bil slap višje kot smo šli boljši in tako je bilo plezanje dejansko plezanje in ne rikverc-kanjoning kot je sicer ob tako visokih temperaturah ob začetku sezone lahko.

S kitom glavačem pa sem danes postal zaznamovan zaradi praktičnega nošenja oziroma "spravljanja" puhastega brezrokavika med plezanjem. Vem, da res izgledam kot kit glavač (glej sliko spodaj), ampak bistvena je funkcionalnost. Bistvene prednosti takšnega sistema pospravljanja puhaste bunde oziroma brezrokavnika pa so:

  1. ni potrebe po nahrbtniku
  2. ni potrebno tlačiti bunde v majhne, nerodne in drseče (priložene) vrečke
  3. preprosto se lahko slečeš in bundo pospraviš tudi na nerodnih stojiščih
  4. greje te v hrbet med plezanjem
  5. do ene mere varuje hrbet pred padajočim kamenjem in ledom
  6. preprost in hiter dostop do bunde kjerkoli in kadarkoli

Pa najbrž še kaj... A vendar bom odslej najbrž vedno, ko me bodo soplezalci videli takšnega, pomislil na eno-grbo kamelo ali kita glavača.

Vikijeva sveca 015.JPG

Kakorkoli že - današnje plezanje je bilo izvrstno, pravtako pa smo že posneli nekaj zanimivih detajlov novega filma. Recimo 1 tisočinko.

Spodaj pripenjam na ogled še galerijo in ker vem, da blog spremlja tudi nekaj vertikale željnih - še nekaj besed o aktualnih razmerah na 1.decembra 2007:

  • Sinji slap ne da se dela, ampak razpada
  • Vikijeve sveče ni, pod slapom teče voda, led pa je vse tanjši in ga je vedno manj
  • Spodnji ledinski ne zgleda prav zdrav, zato pa toliko bolje kaže zg.ledinskemu slapu, ki na prvi pogled zgleda že kar dobro...

Kakšen teden ali dva hudega mraza in situacija bo povsem drugačna... Držimo pesti za mraz in sneg!

PS: Ker ni bilo več nobenega avta na katerega bi se matičarjem zahvalili za prijateljski pozdrav nazaj, ga pošiljamo takole po spletu... Prihodnjih gotovo pridemo bolj oprani :)

[gallery=7]

Comment