Navadno zakoni nekaj prepovedujejo in omejujejo, so nadležni ali pa povsem odveč. Tudi z zadnjo novelo zakona, torej t.i. "protikadilskim zakonom" ni nič drugače, le da tokrat "selektivno" omejuje in je odveč zgolj kadilcem. Najbrž me bo kakšen zagrizen kadilec še preklinjal, ampak me vseeno ne bo prepričal, da bi razmišljal drugače.

Protikadilskega zakona sem vesel! Dobesedno. Nič več me ne bodo pekle oči v kakšnih zaprtih prostorih, kjer je pogosto od kadilcev oziroma cigaretnega dima neznosno zadušno. Nič več ne bodo smrdele obleke, lasje, koža in sploh vse, kar se sočasno nahaja v prostoru s kadilci. In nenazadnje se tudi pljuča nekadilcev ne bodo po nepotrebnem svinjala s katranom, nikotinom in vsemi ostalimi (dokazano) škodljivi zadevami, ki jih cigarete in dim povzročajo.

Končno bi torej lahko rekel, da so nekaj pametnega v parlamentu sprejeli in sicer po načelih skupnega dobrega. No, spet - kadilci se ne bodo strinjali, da je dobro za vse, a če pogledam iz druge strani. Mnogi bodo kajenje opustili ali vsaj skušali opustiti, spet drugi bodo še bolj besno kadili in se na vse pretege trudili, da bi zakon spodnesli.

Močno upam, da ne bo uspelo in da se bodo vsi še bolj začeli zavedati pomena zdravega življenja, ki (za nekatere - žal) ne vključuje cigaret. Razvada gor ali dol - škodljive so.

PS: Pa še telefonska številka: 01/ 280 38 20; na to telefonsko številko zdravstvenega inšpektorata bo potrebno kot kaže kar precej klicati, saj kot slišim in vidim se povsod pridno "goljufa" in ne upošteva zakona.

Rak na pljučih

2 Comments