Danes na poti domov, ki me je peljala čez center mesta, opazujem mladce kako pogumno in s ponosom do zob oboroženi prenašajo "litrce" raznobarvnih alkoholnih pijač na "plejs" - Kongresni trg. Pa pustimo tokrat vse kar se pijančevanja in zabave tiče ob strani. Bolj zaskrbljujoče dejstvo, ki je sicer tudi povezano z zabavo, je pogovor dveh mladeničev včeraj, pred hišo.

Vnaprej se oproščam za vse grde besede in popačenke, za lažje razumevanje pa naj povem, da gre za slabo slovenščino močno povezano z naglasom jezika z juga. Pogovor pa je šel nekako takole:

"A stari posluš ej ka si ti nor, da se boš mogau učit sada ko svi ide van i se dobro imajo pa zajebavajo, pa sve pičkice stari so ti zuni in guzice mečejo gore dole - a ti se boš mogu da se učiš budalo jedno!"

V tem toplem priporočilu ali prijateljskem nasvetu je vsekakor skrb vzbujajoča problematika. Če imajo mladi takšno vizijo oziroma odnos do šolanja - govorila sta o srednji poklicni šoli, kje je šele univerza! -, potem je nekaj narobe bodisi s sistemom šolstva ali pa ljudmi...

Nimam časa, da bi o tem sam s seboj na blogu filozofiral in razpredal... Zaupam pa lahko še zaključno misel osebe, ki je jasno sprejela dober nasvet:

"Res, prav imaš stari - bez veze da se jebam u školi ko pa vsi so zuni in zabavajo in plešejo. Itak nč dnara nimaš če delaš službe."

Comment