Tečaj gorske fotografije je namenjen planincem, gornikom, turnim smučarjem in ostalim ljubiteljem visokogorja ter vsem tistim, ki v gorah pogosto fotografirate in si želite boljših posnetkov. Tečaj fotografije z mnogimi izzivi je tudi izjemna dvodnevna vodena gorska avantura!

Na delavnici boste udeleženci pod mentorstvom aktivno sodelovali: hodili, se potili, se sklanjali k tlom in vzpenjali na skale in ob tem spoznavali nove fotografske prijeme. Vzdolž vsakič drugačne in skrbno izbrane ture pa seveda predvsem veliko fotografirali.

 Sestop vodi čez razgledno in izpostavljeno pobočje.

Tečaj gorske fotografije se od ostalih običajnih fotografskih delavnic razlikuje v tem, da gre v osnovi predvsem za čudovito dvodnevno gorsko avanturo z vsemi svojimi posebnostmi in neznankami: od celotne logistike potrebne za ture v gorah z izbiro primerne obutve, oblačil ter ostale opreme pa do dejstva, da je vsak meter prigaran in je zato pomembna tudi teža vsega, kar nosimo s seboj.

Nemara pa tečaj gorske fotografije najbolj odstopa v tem, da ni vnaprej pripravljenih in določenih mest za fotografiranje ali zrežiranih kadrov - kompozicijo, prizore in dogajanje na terenu se bomo učili iskati in prepoznati sproti. Tako kot je to vsakokrat v realnosti, ko se podamo na novo avanturo na nepoznan teren in dokumentiramo svoje početje. Poleg prepoznavanja se bomo naučili tudi učinkovitosti, saj je v gorah zaradi vremena in večje varnosti dobro izkoriščen čas pogosto pomemben.

Zavoljo dodatne varnosti bo tekom celotnega tečaja prisoten vodnik, čigar naloga bo ob postankih tudi prevzem vloge modela. Ob tem se boste naučili osnov komunikacije in skladno z vašimi ustvarjalnimi željami dajali navodila za popolnejšo fotografijo.

potek tečaja

Odlično! Super tura in veliko koristnih informacij sem odnesel.
— Gregor
 Prave nastavitve so le klik stran! Foto: Andrej Trošt

Po prejetih prijavah bodo formirane skupine in predlagani termini (petek popoldan in sobota). Na izbrani termin bo predhodno javljeno izhodišče, kjer bo zbor v popoldanskih urah. Sledil bo pregled opreme, tako za hojo kot fotografijo in s počasnim tempom odhod v gore. Med vzponom boste poslušali o učinkovitem izkoriščanju postankov za fotografiranje, prepoznavanju lepih prizorov in vizualno privlačnejšem kadriranju. Fotografirali boste tudi ob slabi svetlobi - ob pripravi na večerjo in spanec. Osnove nočne fotografije boste obdelali med fotografiranjem zvezdnatega neba z veličastno gorsko kuliso. Zgodnje jutranje vstajanje bo obogateno s fotografiranjem sončnega vzhoda, priprav zajtrka ter skupinske dinamike ob pripravah na nadaljevanje vzpona na vrh. Ob vzpenjanju na vrh boste opomnjeni na pogosto spregledane, a za fotografiranje dragocene trenutke. Po varnem povratku v dolino bo ob kosilu tekel pogovor o naj-izboru vsakega udeleženca skupaj z mentorjem. Za vsako izmed izbranih fotografij bodo sledile osnove post-produkcije ter priprava za objavo v različnih medijih. Skupina bo zavoljo kvalitete majhna (od 4 in do največ 6 oseb).

termini

Po prejetih prijavah bodo predlagani termini. Izbrali bomo termin, ki bo ustrezal vsem prijavljenim. Kot zapisano bo to petek popoldan in sobota. Na ta način - z veliko fleksibilnostjo - je udeležba na tečaju dosegljiva tudi tistim z najbolj zasedenimi urniki.

Izvedel sem ogromno o fotografiji, na sto vprašanj sem dobil odgovore in kar je bistveno - v dobri družbi in čudovitem okolju fotografiral in užival.
— Andrej

Cena in plačilni pogoji

Stroški fotografske delavnice z dvodnevno avanturo znašajo 220 EUR na udeleženca - posameznika (fizično osebo).

Po sprejetih prijavah bo skupaj z udeleženci usklajen in izbran termin. Takrat boste prejeli ponudbo z navodili za plačilo in za dokončno potrditev udeležbe je potrebno plačilo v znesku 100 EUR, preostanek pa najpozneje dva dni pred pričetkom tečaja. Plačilo je možno z nakazilom na tekoči račun ali s katerokoli plačilno oziroma kreditno kartico. V cenah je že vključen DDV. Cena za podjetje (če je plačnik pravna oseba) je 250 EUR.

kaj je vključeno v ceno?

  • Program delavnice z mentorstvom,
  • vodenje za celoten program,
  • zaključno kosilo,
  • izbor in analiza posnetih fotografij ter 
  • osnove post-produkcije in prilagoditve za objavo v različnih medijih (tiskovine, socialni mediji, internetne strani...).
 Moja soplezalca na grebenu na dostopu k stenam.
Ne glede na to da sem popolni začetnik z DSLR-ji sem odnesel ogromno znanja, dosti lažje je teorijo spraviti v prakso pod taktirko izkušenega fotografa. Na kratko... fenomenalna dogodivščina!
— Martin

potrebno znanje, oprema za turo in fotografska oprema

Tečaj bo potekal v gorah. Udeleženci morajo biti ustrezno fizično pripravljeni, kar pomeni, da so v kondiciji, da dosegajo (ali presegajo) časovnice zapisane v planinskih vodnikih (približno 300 višinskih metrov vzpona v 1 uri).

Za gibanje v gorah je potrebna ustrezna oprema: kvalitetna obutev, topla oblačila, nahrbtnik in osebna oprema ter potrebščine (sončna očala, kapa ipd.). Za termine v koledarski zimi oziroma skladno z razmerami v gorah pa tudi zimska oprema in znanje uporabe le-te. Pred vsako turo bodo udeleženci prejeli točna navodila tako glede opreme kot izbranega cilja. Po prijavah in v odvisnosti od skupine bomo po dogovoru avanturo lahko nadgradili s spanjem (bivakiranjem) pod milim nebom in milijardami zvezd.

Enkratna avantura ter nenavadna foto delavnica v čudovitem gorskem ambientu! Toplo priporočam vsem ljubiteljem gora in fotografije!
— Miha
Super fotografska izkušnja z izjemnimi razgledi...
— Jaka
Pred tečajem sem bil nekoliko skeptičen, koliko lahko le-ta pripomore k izboljšanju moje fotografije ob vsej poplavi brezplačnih tutorial-ov na internetu. Odločitev za tečaj je bila vsekakor prava, hudič je v podrobnostih, in na tečaju sem izvedel veliko nekih novih prijemov, do katerih bi rabil sam veliko časa. Najbolj sem zadovoljen s post-obdelavo, kjer neki osnovi fotografije dodaš pravo vrednost.
— Žan
“Odličen spoj tečaja gorske fotografije ter dvodnevnega gorskega pohoda. Spoznal sem meje svoje opreme in sebe po prelepem grebenu Karavank. Priporočam fotografom planincem za prestop z osnove na višji nivo!
— Ivan

Fotografska oprema ni najbolj pomembna - pomembna je dobra volja in proaktivno razmišljanje. S seboj imate lahko kompaktni fotoaparat, digitalni zrcalno refleksni fotoaparat ali nenazadnje dober pametni telefon. Priporočljivo pa vsekakor je, da naprava omogoča ročne nastavitve, saj boste tako od tečaja odnesli več. Če imate stativ je dobrodošlo, da ga vzamete s seboj, ker bomo fotografirali tudi ponoči.

Možna doplačila

Opcijsko je možno za pomoč na terenu najeti nosača / asistenta, ki nosi do 12 kg opreme. Strošek nosača za celoten program znaša 50 EUR. Za čas trajanja tečaja je možno skleniti tudi dodatno zavarovanje v znesku 10 EUR.

Prijavni obrazec

Vpišite naslov bivališča oziroma naslov podjetja
Izberite morebitna (opcijska) doplačila