Izkušnje so najboljša šola, le šolnina je zelo draga!
— ljudski pregovor

Alpinistične šola Freeapproved je razdeljena na posamezne med seboj povezane in odvisne vsebine. Celotni spekter predpisanih znanj alpinstične šole je za člane zajet v štirih modulih:

  1. Osnove športnega plezanja z vrvno tehniko, vozli in varovanjem v plezališčih in umetnih stenah,
  2. šola alpinističnega plezanja in plezanje večraztežajnih smeri v gorah z uporabo in nameščanjem vmesnih varoval ter izdelavo sidrišč,
  3. šola zimskega alpinističnega plezanja ter varovanje v snegu in ledu, izdelava sistema abalakov za spust,
  4. šola ledeniške tehnike; hoja po ledeniku v ledeniški navezi dveh ali več alpinistov in reševanje iz ledeniških razpok.

Dodatno je možno znanje zimskega dela alpinistične šole razširiti z moduloma

  • turnega in alpinističnega smučanja ter
  • freeride smučanja

Poleg praktičnih znanj se v alpinistični šoli pridobijo tudi teoretična znanja s področij, ki so pomembna za varno plezanje v gorah tako poleti kot pozimi s predstavitvijo tem, kot so: oprema, športno plezanje, nevarnosti v gorah, zgodovina alpinizma, meteorologija, poznavanje gorstev in izrazoslovje, orientacija, medicina ter nujna prva pomoč.

Kdaj?

Alpinistična šola poteka v štirih obveznih modulih in dveh izbirnih. S ciklom modulov se navadno začenja spomladi, a je možno glede na vremenske pogoje in razpoložljivost kandidatov termine prilagoditi. Glede na nivo znanja in zagnanost kandidatov se lahko moduli izvajajo intenzivneje oziroma bolj strnjeno oziroma skladno z željami.

Ob zaključku alpinistične šole udeleženci opravijo zaključni izpit. Ob izpolnjenih predpisanih pogojih, da po izpitu udeleženci naberejo dovolj alpinističnih vzponov, znanja in izkušenj, lahko opravljajo izpit, ki ga organizira Komisija za alpinizem PZS, za pridobitev uradnega naziva Alpinist.

izleti

Tekom alpinistične šole se odvije več izletov, kjer se utrjuje praktično znanje: plezanje v plezališču, plezanju večraztežajnih smeri, plezanje klasičnih alpinističnih smeri v Sloveniji in tujini. Večdnevni društveni plezalski tabori potekajo v Paklenici in Dolomitih, navadno nad Vršičem pa zimski in ledeniški del tečaja.

dodatne informacije in Prijave