Viewing entries in
Air

Z dvigalom nad Storžič

Comment

Z dvigalom nad Storžič

Popoldan po službi, nekaj minut do 17. ure, nikakor nisem slutil, da bo dan pozno popoldan še vedno tako termično aktiven. V le nekaj minutah sem se z "nevidnim dvigalom" povzpel na Storžič in nadaljeval visoko nad njega!

Comment

Popoldanski ples med oblaki

Comment

Popoldanski ples med oblaki

Ob prihodu na priljubljeno turistično jadralno padalsko vzletišče Gozd nad Golnikom je mrgolelo padalcev in zmajarjev. Vsi domnevno čakajoč razmere. Počasi se je opogumil prvi, potem drugi in kmalu, ko je kazalo, da bo šlo tudi navzgor, se je prebudilo mravljišče in eden za drugim so šli v zrak.

Comment

Izgubljeni let v Julijskih Alpah

Comment

Izgubljeni let v Julijskih Alpah

rjavina-1.jpg

Leta 1945 je na misiji za bombardiranje Graza v Julijskih Alpah pod Rjavino strmoglavilo ameriško letalo B-24 Liberator... In spodaj kratek filmček podobne perspektive z novejših časov.

Staničeva koča-1

Comment

Swing Discus

Comment

Swing Discus

screen-shot-2014-07-17-at-22-13-55.png

Zadnji teden ne vem kje se me drži glava in sem pozabil pripet še en filmček od prejšnjega tedna od jadranja na termiki in navijanju na stebrih pod Ambrožem oziroma Krvavcem s Swing Discus S. 

Comment

Jadranje na termiki

Comment

Jadranje na termiki

jadranje-na-dinamiki-1.jpg

Prejšnji teden sem bil časovno v godlji, a mi je vseeno uspelo nekaj prostega časa prebiti v zraku. Enkrat znova na Kriški, ob čudovitem pozibavanju na južnem vetru ob sončnem zahodu, drugič pa ob navijanju stebrov in termike nad Ambrožem pod Krvavcem. In še video zapisa: Kriška gora ob sončnem zahodu

Ambrož pod Krvavcev in jadranje na termiki

Comment

Rojstnodnevna zabava

Comment

Rojstnodnevna zabava

untitled-1.jpg

Danes sem si za rojstnodnevno zabavo zamislil jadranje na termiki in si prav to tudi poklonil. Najprej peš na Kriško goro od tam pa po nebu naprej do Tolstega vrha in smeri Storžiča ter spet nazaj. Nastal je pričujoči filmček.

Comment

Polet z vrha Vajneža (2104 m)

Comment

Polet z vrha Vajneža (2104 m)

vajnez-karavanke-1.jpg

Po službi smo se včeraj z Gregorjem in Matejem odpravili na Vajnež v Karavankah po brezpotju od studenca do vrha. Bili smo optimisti in verjeli aladinu! Toda napoved je držala le malo do pod vrha, potem pa nas je zajela megla in oblaki, veter pa ni prav nič pojenjal, skorajda obratno... Po poldrugi uri čakanja smo izkoristili okno in jo ucvrli v dolino. Resnici na ljubo se nam je že pošteno mudilo, saj se je poslavljala še zadnja dnevna svetloba... Nastal je pričujoči filmček!

Comment

Polet z vrha Stola (2236 m) v Karavankah

Comment

Polet z vrha Stola (2236 m) v Karavankah

polet-s-stola-karavanke-3.jpg
Polet s Stola Karavanke-1

Tale teden postaja že kar naporen, saj vsak dan pred službo šibam v breg. Povečini s tamalim padalom na hrbtu, da čuvam kolena in da mi sestop mine malo bolj zanimivo, predvsem pa izjemno hitro. Danes smo se Urška, Simon in jaz odločili zaružiti na Stol v Karavankah. Čeprav sem že včeraj kar pošteno čutil utrujenost prejšnjih zaporednih dni, je bilo treba lepo vreme pred poslabšanjem in nevihtami izkoristit...

Polet s Stola Karavanke-2

Ob 4:30 sem se zbudil in še napol v sanjah požrl nekaj kosmičev (zjutraj nimam apetita), zatem pa v avto in ob 6h smo skladno s planom začeli s hojo. Tečnih muh in ostale leteče golazni je bilo res RES nadpovprečno veliko - gotovo zaradi visokih temperatur, še bolj zagotovo pa zaradi nevihtnega ozračja, ki se je začelo kuhati že navsezgodaj.

Polet s Stola Karavanke-3

Pot od Valvasorjevega doma do vrha Stola je takorekoč kopna, nekaj snežnih zaplat se pojavi pod Prešernovo kočo ter na sedlu med kočo in pravim vrhom. Ker so temperature visoke, je bil tudi sneg navadnim nizkim čevljem prijazen, in ni preveč drselo.

Polet s Stola Karavanke-4

Ob 7:30 je na vrhu Stola pihal šibak veter SV smeri, kar je jasno napačna smer za varen vzlet. Počakala sva, da so se pobočja še malo osončila in skladno s planom je vzgornik požrl šibke SV vetrove, nadela sva si sedeže, pripela speedwing cunji in se čez 10 min in ca. 1600 višinskih metrov nižje usedla v avto. Urška je sestopila na nožni pogon, midva pa vsak s svojim jeklenim konjičkom v službo...

DCIM100GOPRO

In še nekaj fotografij s poleta in lepo vidne snežne razmere v grabnih s ptičje perspektive.

DCIM100GOPRO
DCIM100GOPRO
DCIM100GOPRO

Comment

Radovedne koze in padala

Comment

Radovedne koze in padala

speedfly-hybrid-hike-1.jpg
DCIM100GOPRO

Danes sem pred službo mukoma vstal, zdirjal v breg in s prvimi sončnimi žarki dneva odletel v dolino. Po daljšem aerobnem premoru je bila jutranja avantura precej bridko spoznanje, da mi kondicija usiha hitreje kot včasih, pridobivanje le-te pa traja dlje.

Bolj zanimivo pa je bilo opazovanje drobnice, ki se - dokler je tkanina padala na gori pred vzletom še na tleh, z zanimanjem smukajo okrog in padalo nemala ugriznejo. Ko pa padalo zašelesti in se ob vzletanju dvigne, se drobnica (koze, ovce pa danes še dva osla) urno zgane in razbeži.

DCIM100GOPRO

Ob letenju nad pobočjem z večjo hitrostjo se drobnica prav nič ne zmeni za padalca.

Comment